Svijet
0

Demonstracije Kurda pred Evropskim parlamentom

FENA
Stotinjak Kurda demonstriralo je u srijedu pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu tražeći da šefa kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana u zatvoru pregledaju "neovisni ljekari".

Demonstranti su tražili od evropskih poslanika da podrže slanje "međunarodne i neovisne" misije ljekara u zatvor na otoku Imrali u kojemu je Ocalan zatvoren.

Njegovi advokati su objavili u martu rezultate ljekarskih pregleda prema kojima on boluje od trovanja najvjerojatnije nastalog ubrizgavanjem toksičnih metala. Tursko pravosuđe je ove tvrdnje ocijenilo "neutemeljenima".

Nekoliko evropskih parlamentaraca razgovaralo je s demonstrantima kojima se pridružio i bivši kurdski poslanik Stranke za demokratiju (DEP) i i član utemeljitelj Nacionalnog kongresa Kurdistana Remzi Kartal.

On štrajkuje glađu od 11. aprila zajedno sa još 17 drugih Kurda u prostorijama francusko-kurdskog kulturnog centra u Strasbourgu, javljaju organizatori.

Francuski evropski poslanici Alain Lipietz i Francis Wurtz su izjavili da žele pružiti podršku inicijativi za slanje neovisnih ljekara na otok Imrali.