Svijet
14

Demonstracije i poruke svjetskim vođama: Ovo je naša planeta, nemojte je istrijebiti!

Klix.ba
Santiago, Čile (Foto: AFP)
Širom svijeta se u posljednjih nekoliko dana održavaju protesti i demonstracije protiv klimatskih promjena, a uoči sutrašnjeg početka konferencije Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama koja će se održavati u Parizu.

Glavni grad Francuske će u periodu od 30. novembra do 11. decembra biti domaćin velike konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će okupiti 195 država članica UN-a i 150 svjetskih lidera, uključujući predsjednike SAD-a Baracka Obamu, Rusije Vladimira Putina i Kine Xi Jinpinga.

Cilj ove konferencije je postizanje novog globalnog sporazuma koji bi okupio sve države pod jednim zajedničkim ciljem - smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte, s ciljem da se globalno zagrijavanje 2100. zadrži na dva stepena celzijusa. Negativne posljedice klimatskih promjena su brojne i one utječu na pojavu poplava, suša, porasta nivoa mora, širenja bolesti, te sukoba oko resursa.

Ovaj globalni sporazum bi na snagu trebao stupiti 2020. godine.

Svoj doprinos u skretanju pažnje na važnost brige za okoliš su dali i građani brojnih zemalja širom svijeta, pa su se tako demonstracije u proteklih nekoliko dana održavale u Australiji, Rio de Janieru, New Yorku i Meksiku, Čileu...

"Svjetske vođe, ovo je naša, ali i zemlja vas i vaše djece. Nemojte je istrijebiti", "Molimo vas, čuvajte našu zemlju", "Moguće je, učinimo to sad" - samo su neke od poruka sa protesta.