Svijet
0

Demokratski kandidati kritikuju Hillary Clinton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratska favoritkinja u utrci za Bijelu kuću Hillary Clinton bila je u utorak, tokom osme televizijske debate među kandidatima, izložena kritikama svojih rivala vezano za pitanja Irana i Iraka.

Crni senator Barack Obama, njen veliki rival, odmah je počeo s kritikama rekavši da je Hilary Clinton mijenjala svoje stavove kad god je to "političko bilo komotno", posebno o Iraku i mučenjima po iračkim zatvorima.

"Ona je glasala za rat kako bi se odobrilo slanje trupa u Irak a potom je kazala da je to bio rat u prilog diplomatije", rekao je Obama na debati u Philadelphiji, koju je organizirao kanal NBC.

Bivši senator John Edwards kritikovao je Hilary Clinton što je glasala za neobavezujuću rezoluciju, usvojenu u Senatu prošlog mjeseca, da se iranske snage Čuvari revolucije uvrste na crnu listu terorističkih organizacija.

Optužujući je za "dvostruko izražavanje", on je rekao da se "to ne može dozvoliti, nećemo dozvoliti korak usmjeren ka ratu proitiv Irana".

Međutim, Hilary se branila da je bila za "oštru diplomatiju" kako bi se natjerao Iran da odustane od svojih nuklearnih ambicija te je odlučila da blokira pokušaje Bushove administracije da napadne Iran.

"Nisam za tu mjeru koja vodi ka ratu, ali nisam ni za to da se ništa ne uradi", rekla je ona.

"Protivim se republikancima, Georgeu W. Bushu i Dicku Cheneyu, i nastavit ću to da radim. Mislim da su demokrati toga svjesni", rekla je ona.

Senator Joseph Biden je izjavio da se ne želi okomiti na Hillary Clinton, pa je svoje kritike usmjerio na republikanskog kandidata, bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija.

Ocijenivši ga "najlošije informiranom osobom" o pitanjima vanjske politike, Biden je ironično rekao da se sve Giulianijeve rečenice sastoje od "imenice, glagola i 11. septembra", pozivajući se na terorističke napade od 2001.

Guverner Novog Meksika Bill Richardson je sugerirao da kandidati ne bi trebalo da kritikuju gospođu Clinton jer "to smeta, liči na lične napade", rekao je on.

Senator Christopher Dodd je ocijenio da je, na kraju ovog procesa, u Bijeloj kući 20. januara 2009. potreban demokratski kandidat.