Glasovi se još broje
8

Demokratski kandidat proglasio pobjedu na ključnim izborima za kontrolu Senata

G. M.
Ossoff: Bit će najmlađi senator  (Foto: Twitter)
Ossoff: Bit će najmlađi senator (Foto: Twitter)
Demokrata Jon Ossoff proglasio je pobjedu nad republikancem Davidom Perdueom na ključnim izborima u Georgiji koji će odrediti koja stranka će imati kontrolu nad Senatom SAD-a.

No, nijedan veći američki medij još nije proglasio pobjednika u ovoj utrci koja je i dalje neizvijesna, iako Ossoff ima prednost. Veliki mediji obično proglase pobjednika prije izborne komisije.

"S poniznošću zahvaljujem narodu Georgije što me je izabrao. Bez obzira na to jeste li bili za mene ili protiv mene, ja ću biti za vas u Senatu. Služit ću svim ljudima u ovoj državi. Dat ću sve što imam", rekao je Ossoff u kratkoj poruci.

Ukoliko on zaista pobijedi, demokrate će preuzeti kontrolu nad Senatom, jer će omjer snaga biti 50 naprema 50, pa će glas buduće potpredsjednice SAD-a Kamale Harris biti prevaga.

Demokrate bi u tom slučaju imale punu kontrolu nad oba doma Kongresa i Bijelom kućom, što bi im omogućilo provođenje svih zacrtanih politika.

No, borba između Ossoffa i republikanca Davida Perduea još je neizvijesna, s desetinama hiljada glasova koje tek treba prebrojati, navodi Fox News.

Ossoff trenutno ima 50,2 posto glasova nakon prebrojanih glasova sa 98 posto mjesta. Njegovo vodstvo je trenutno unutar praga od 0,5 posto, koji vodi ponovljenom brojanju glasova u cijeloj državi.

Ossoff (33) bi bio najmlađi član Senata ako zadrži vodstvo nad Perdueom. On je rekao da će mu prioritet biti borba protiv koronavirusa i ekonomska pomoć građanima.

Pojedine demokate već su čestitale Ossoffu na pobjedi.

Inače, izbori za Senat u Georgiji se ponavljaju jer niko nije imao većinu na glasanju u novembru. Biraju se dva senatora, a jedno mjesto je već pripalo demokratskom kandidatu Raphaelu Warnocku.