Demokratija u Kini do 2020.?

S
Sarajevo-x.com
15.10.2008. u 11:26
0
2
Demokratija u Kini do 2020.?
0
Demokratija u Kini do 2020.?
Kina će se za desetak godina transformirati u zemlju u kojoj će vladati demokratija, tvrdi jedan od najutjecajnijih reformatora u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta na čelu koje je Komunistička partija.
Zhou Tianyong, savjetnik Centralnog komiteta Komunističke partije i jedan od najliberalnijih kineskih političara, britanskom listu Daily Telegraphu kazao je da će "Kina do 2020. godine načelno do kraja sprovesti političke i institucionalne reforme".

"Imamo 12-godišnji plan za uspostavljanje demokratske platforme. Demokratija će biti prisutna na svim vladinim nivoima, uz opsežnu uključenost javnosti u kreiranje nove politike, poput donošenja novih zakona", objasnio je Zhou.

Zhou je inače zamjenik direktora Centralne partijske škole, koja je ujedno najvažnija institucija za treninng i obuku starijih lidera. Aktuelni kineski predsjednik Hu Jintao također je ranije bio direktor ove institucije.

Prema njegovom mišljenju civilno društvo u Kini igrat će važnu ulogu u procesu demokratizacije. "Bit će mnogo veći broj nevladinih organizacija, trgovačkih komora, poslovnih udruženja i drugih društvenih grupa. Osigurat će se i uvjeti za pozitivnu ulogu religije u ovim reformama, jer mi bi trebali zaštiti religijsku slobodu".

U svakom slučaju, prema mišljenju političkih analitičara, bilokakva tranzicija ka demokratiji vjerovatno će biti veoma spor proces.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: