Svijet
0

Demokratija u Kini do 2020.?

Sarajevo-x.com
Kina će se za desetak godina transformirati u zemlju u kojoj će vladati demokratija, tvrdi jedan od najutjecajnijih reformatora u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta na čelu koje je Komunistička partija.

Zhou Tianyong, savjetnik Centralnog komiteta Komunističke partije i jedan od najliberalnijih kineskih političara, britanskom listu Daily Telegraphu kazao je da će "Kina do 2020. godine načelno do kraja sprovesti političke i institucionalne reforme".

"Imamo 12-godišnji plan za uspostavljanje demokratske platforme. Demokratija će biti prisutna na svim vladinim nivoima, uz opsežnu uključenost javnosti u kreiranje nove politike, poput donošenja novih zakona", objasnio je Zhou.

Zhou je inače zamjenik direktora Centralne partijske škole, koja je ujedno najvažnija institucija za treninng i obuku starijih lidera. Aktuelni kineski predsjednik Hu Jintao također je ranije bio direktor ove institucije.

Prema njegovom mišljenju civilno društvo u Kini igrat će važnu ulogu u procesu demokratizacije. "Bit će mnogo veći broj nevladinih organizacija, trgovačkih komora, poslovnih udruženja i drugih društvenih grupa. Osigurat će se i uvjeti za pozitivnu ulogu religije u ovim reformama, jer mi bi trebali zaštiti religijsku slobodu".

U svakom slučaju, prema mišljenju političkih analitičara, bilokakva tranzicija ka demokratiji vjerovatno će biti veoma spor proces.