SAD
0

Demokrati u dobitničkom položaju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva dana prije historijskih izbora u SAD-u Barack Obama u utrci za Bijelu kuću i kandidati Demokratske stranke na izborima za Zastupnički dom Kongresa i trećinu mjesta u Senatu su u boljem položaju, rezultati su posljednjeg ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u nedjelju.

Obama na nacionalnoj razini vodi ispred republikanskoga predsjedničkog kandidata Johna McCaina s devet posto prednosti u najnovijoj anketi dnevnika "The Washington Post" i TV mreže "ABC News", s tim da vodi u dovoljno saveznih država koje mu osiguravaju da premaši prag od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu.

Američki predsjednički izbori održavaju se po posrednome, elektorskom sistemu u kojemu pobjednik u pojedinoj državi osvaja sve elektorske glasove te države, a elektorski kolegij 50 saveznih država i Okruga Columbije (glavni grad Washington DC) ima 538 glasova.

Uvjerljivo vodstvo u 17 saveznih država i Okrugu Columbiji (Washington DC) Obami donosi 227 elektorskih glasova, a uz 64 elektorska glasa iz sedam država koje mu naginju, Obama bi osvojio 291 elektorski glas.

John McCain zasad uvjerljivo vodi u 16 saveznih država koje mu donose 126 elektorskih glasova, a uz 33 glasa iz četiri države koje mu naginju, osvojio bi 159 elektorskih glasova.

Obama i McCain imaju podjednake izglede za osvajanje preostalih 88 elektorskih glasova iz sedam saveznih država, a kada bi McCain osvojio sve te glasove, imao bi ih ukupno 247 i još bi mu 23 nedostajalo za pobjedu.

Predsjednički izbori ove će godine imati historijsku dimenziju u oba moguća scenarija. U slučaju očekivane pobjede demokratskog listića, Amerika će dobiti prvog predsjednika afričko-američkog podrijetla Baracka Obamu i prvog potpredsjednika katolika Joea Bidena.

Ako republikanci ostanu u Bijeloj kući, SAD će sa 72-godišnjim McCainom dobiti najstarijega inauguriranog predsjednika, a sa Sarah Palin prvu potpredsjednicu.