Svijet
0

Demokrati predložili povlačenje iz Iraka do iduće jeseni

FENA
Nancy Pelosi, Foto: AP
Nancy Pelosi, Foto: AP
U direktnom izazovu predsjedniku Bushu, demokrati iz Zastupničkog doma u četvrtak su objavili predlog zakona kojim se zahtijeva povlačenje američkih vojnika iz Iraka do jeseni iduće godine.

Predsjednica Doma Nancy Pelosi izjavila je da će rok biti dodan predlogu zakona koji pruža skoro 100 milijardi dolara Bushovoj administraciji u njenom zahtjevu za nastavak borbi u Iraku i Afganistanu, javio je AP.

Ona je izjavila novinarima kako će ta mjera predstavljati prvi put da Kongres pod demokratskim vodstvom odredi "siguran datum" za kraj američkih borbi u četverogodišnjem ratu koji je odnio živote skoro 3.100 američkih vojnika.

Bijela kuća nije imala nikakve trenutne reakcije, iako je Bush u više navrata odbijao razgovore o određivanju roka za povlačenje vojnika.

Samo sat vremena nakon konferencije za štampu Pelosijeve, republikanski lider John Boehner napao je tu mjeru. Kazao je da su demokrati predložili zakon koji je ravan "određivanju i telegrafisanju vremenskog roka našeg neprijatelja" koji bi rezultirao neuspjehom američke vojne misije u Iraku.

"General Petraeus trebao bi biti taj koji donosi odluke na osnovu onoga što se dešava na terenu u Iraku, a ne Nancy Pelosi ili John Murtha", dodao je republikanac ih Ohia. Murtha, demokrata iz Pennsylvanije, bio je žestoko angažiran u stvaranju nacrta zakona koji ima za cilj okončanje američkog angažmana u ratu.

Sudeći po objašnjenju mjere koje su distribuirali demokrati, vremenski rok za povlačenje bio bi ubrzan ukoliko vlada premijera Nourija al-Malikija ne ispuni ciljeve za iračku sigurnost koji su joj postavljeni.