Svijet
0

Demokrati pozvali republikance da učestvuju u Obaminim reformama

FENA
Harry Reid
Harry Reid
Demokratski dužnosnici u Senatu pozvali su u srijedu republikansku manjinu da učestvuje u velikim predsjednikovim poduhvatima, dan nakon govora predsjednika Baracka Obame pred oba doma Kongresa.

"Ima toliko stvari da se uradi", rekao je šef demokrata Harry Reid. "Nadam se da će republikanci prihvatiti našu poruku, želimo raditi zajedno da pokrenemo ovu zemlju. Ne želimo da republikanci ostanu strana koja će se samo izjašnjavati sa 'ne'."

Demokrati su naveli nekoliko velikih projekata koji dolaze, reforma zdravstva, za koju Reid očekuje da će biti pokrenuta prije augustovskih odmora, zakon o energetici i tekst zakona o klimatskim promjenama.

Za senatora Charlesa Schumera "mnoge naše kolege republikanci opterećeni su prošlošću. Moramo nastaviti da im pružamo ruku".

S republikanske strane, doček govora predsjednika Obame bio je pozitivan i izazvao je mnogobrojne aplauze na strani konzervativaca. Ali, u suštini oni izražavaju izvjesna neslaganja.

Priznavši historijski značaj Obaminog govora, šef republikanske manjine Senata Mitch McConnell napisao je u svom saopćenju "imat ćemo svoje razlike. Republikanci misle da povratak ka prosperitetu zavisi od veće individualne slobode a ne jače države".