SAD
0

Demokrate osigurale izglasavanje zakona o reformi zdravstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demokratska većina u američkom Senatu objavila je u subotu da je osigurala dovoljnu potporu za izglasavanje zakona o reformi zdravstvenog sustava u SAD-u, čime će se okončati višemjesečna ogorčena rasprava pristaša i protivnika reforme, te ostvariti jedan od glavnih unutarnjopolitičkih prioriteta Obamine administracije.

Čelnik senatske većine Harry Reid osigurao je ključni 60. glas za reformski zakon, pristavši na zahtjeve senatora Bena Nelsona, konzervativnog demokrata iz Nebraske, za strožim ograničenjima zdravstvenog osiguranja za pobačaj, te na veću saveznu pomoć i olakšice za Nebrasku.

Sa 60 glasova u Senatu sprečava se opstrukcija rasprave o zakonu držanjem beskonačnih govora, što je najjače oružje manjine.

Predsjednik Barack Obama pozdravio je osiguranja većinske potpore u Senatu, rekavši kako sada donošenje zakona koji će omogućiti zdravstveno osiguranja za više od 30 milijuna neosiguranih Amerikanaca izgleda sigurno.

Savezne službe procjenjuju da je u SAD-u trenutno bez zdravstvenog osiguranja oko 47 miliona građana, od ukupno oko 308 milijuna stanovnika.

"Nakon gotovo stoljeća duge borbe, mi smo nadomak da reformu zdravstvene skrbi pretvorimo u realnost", rekao je Obama, koji je osobno i preko saradnika bio uključen u zahtjevne pregovore u Senatu.

Republikanci su osudili zakon kao prijetnju sistemu osiguranja koje se temelji na poslodavcu, preko kojeg većina Amerikanaca ima osiguranje, te ugrožavanje programa Medicare kojim država zdravstvenu zaštitu za starije i hendikepirane osobe.

"Taj zakon je monstruozan. To nije preimenovanje poštanskog ureda. Budite sigurni, taj će zakon preoblikovati našu zemlju i naše živote", rekao je čelnik senatske manjine Mitch McConnell.

Republikanci su koristili svaku proceduralnu mogućnost da zaustave napredovanje zakona, pa su tako u subotu, na njihov zahtjev, u Senatu punih sedam sati čitani amandmani na zakon.

Ukoliko ne dođe do nekog nepredviđenog razvoja, očekuje se da će Senat izglasati zakon na Badnjak u 19 sati po mjesnom vremenu. Pregovori o usklađivanju senatske verzije s onom prihvaćenom u Predstavničkom domu Kongresa trebali bi početi početkom januara.

Senatskim zakonom traži se od svakog Amerikanca da nabavi zdravstveno osiguranje pod prijetnjom novčane kazne. Pred poslodavce, osim onih najmanjih, postavlja se zahtjev da osiguraju sve radnike.

Građani koji ispunjavaju uvjete od 2014. će moći tražiti savezne subvencije za osiguranje i kupovati police na državnim burzama osiguranja.

Zakonom će prvi puta osiguravateljskim kućama biti omogućeno da prodaju police građanima preko granica saveznih država, na predviđenim burzama osiguranja.

Čim stupi na snagu, zakon će zabranjivati osiguravateljima da odbiju osiguranje djece zbog prethodnih uvjeta (bolesti), a od 2014. ta će zabrana vrijediti za sve građane.

Osiguravatelji će ubuduće morati objasniti poskupljenje premije osiguranja, a osiguranici će se moći žaliti na odbijanje pokrivanja troškova neovisnom državnom tijelu. Od svih osiguravatelja zakon traži da 80 posto sredstava od premije vrate kroz skrb o osiguraniku.

Kongresni analitičari za proračun objavili su u subotu da revidirani zakon znači potrošnju 871 milijarde dolara u 10 godina, uz veliko povećanja broja osiguranih građana kroz program Medicade za siromašne, te saveznim subvencijama za one koji nemaju pristupačno osiguranje preko poslodavca.

Ta bi sredstva bila osigurana s gotovo 400 milijardi dolara novih poreza i oko 500 milijardi ušteda na potrošnji programa Medicare. Prema Kongresnom uredu za proračun (CBO), zakon bi trebao smanjiti savezni proračunski manjak za 132 milijarde dolara do 2019. godine.

Budući da je republikanska oporba, koja ima 40 mjesta u Senatu, gotovo jednodušno bila protiv predloženog zakona, demokratima je trebala potpora svih 58 demokratskih i dvojice neovisnih senatora za potrebnu kvalificiranu većinu od 60 glasova.

To je dalo odlučujuću riječ četvorici ili petorici konzervativnih demokrata, na čije su insistiranje iz zakona izbačeni neki ključni elementi, uključujući tzv. "javnu opciju", javni fond zdravstvenog osiguranja ili širenje programa Medicare na Amerikance mlađe od 65 godina.

Mnogi liberali su jako razočarani ustupcima koje je Harry Reid sklopio da dobije podršku umjerenih demokrata, piše u nedjelju američka štampa.

Brojni ustupci na koje su pristali predlagači zakona, demokratski čelnici Kongresa, još su jednom ukazali na ograničenja američkog političkog sistema povezana s činjenicom da je on gotovo u cijelosti finansiran od korporacija.

Podaci o donacijama za predizborne kampanje pokazali su da su najveći dobitnici sredstava od industrije osiguranja upravo senatori koji su bili ključni u reduciranju zakona, poput Maxa Baucusa, predsjednika senatskog odbora za zdravstvo ili neovisnog senatora Joea Liebermana.

Tako je, primjerice, po podacima centra za odgovornu politiku, Baucus primio više od 1,7 miliona dolara od industrije osiguranja, farmaceutske industrije i liječničkih udruga.