Svijet
0

Demografski trendovi koji će oblikovati budućnost

Sarajevo-x.com
Vojni stručnjaci imaju jedni izreku: Amateri izučavaju strategije, a profesionalci logistiku. Kada je geopolitika u pitanju, profesionalci izučavaju demografiju. Kako bismo znali kako će svijet u kojem živimo izgledati u godinama koje dolaze, redakcija Foreign Policyja predstavlja demografske trendove koji će najviše utjecati na buduće formiranje svijeta.

Smanjen natalitet

Posljednjih godina sve više parova se odlučuje protiv djece. Bilo da je karijera u pitanju ili finansijska situacija, sve manje bračnih parova odlučuje se protiv naraštaja . Zbog pojave sve manjeg nataliteta, populacija umirovljenika je sve brojnija, a radno-sposobnog stanovništva je sve manje. Prema procjenama stručnjaka, do 2050. godine u Italiji će živjeti 39% stanovništva starijeg od 60 godina, a u Japanu će 44% stanovništva biti starije od 60 godina. Takva situacija neminovno će dovesti do slabljenja budžeta jer će manjkati radno-sposobnog stanovništva.

Kako bi se stanovništvo potaklo na rađanje više beba, neke vlade su pokrenule određene projekte podrške za mlade roditelje. Tako vlada Njemačke roditeljima daje jednu trećinu njihove godišnje zarade kako bi ih finansijski podržala dok je majka na porodiljskom odsustvu, a španski premijer svakoj porodici koja dobije prinovu poklanja 2.500 eura.

Pojačan natalitet u siromašnim zemljama

U narednim godinama, najveći rast stanovništva bilježit će se u nerazvijenim zemljama. Prema procjenama UN-a, do 2030. godine Etiopija će imati veći broj stanovništva nego Rusija. Ovakav rast broja stanovništva unazadit će razvoj date zemlje jer neće imati mogućnost naobrazbe i zdravstvenog zbrinjavanja novih stanovnika zbog nedovoljno razvijene infrastrukture obrazovnog i zdravstvenog sistema.

Kako bi se regulisalo nekontrolisano rađanje u nerazvijenim zemljama, mnoge međunarodne i nevladine organizacije promoviraju edukaciju o prezervativima i kontroli rađanja.

Sida mijenja svijet

Sida odnosi živote mladih ljudi sposobnih za rad koji bi mogli pridonijeti razvoju svoje zemlje. U periodu od 1992. do 2004. godine, 31 afrička zemlja godišnje je u prosjeku izgubila 0,7% stanovništva koje je moglo značajno doprinijeti ekonomskom napretku. Međunarodna organizacija Labor tvrdi da je razlog za ekonomski nazadak sida koja odnosi mnoge živote. Prema podacima iste organizacije, do 2030. godine, afričke zemlje će izgubiti 9% svog radno-sposobnog stanovništva sve zbog posljedica side.

Mnogobrojne nevladine organizacije osnivaju fondacije koje prikupljaju novac za liječenje oboljelih od side. Činjenica je da su pokrenute mnoge aktivnosti koje se bore protiv ove smrtonosne bolesti, ali do sada ništa nije moglo zaustaviti njen put u smrt.

Previše mladoženja, premalo mladih

U Kini je zabilježeno znatno više muške nego ženske populacije. Na svaku ženu u Kini, postoji 18 muškarac. Pored pravila jednog djeteta koje je u ovoj komunističkoj zemlji već odavno na snazi, postoji jasna preferencija muške djece jer roditelji žele sina koji će ih podržavati u starosti. Prema UN-ovim podacima, do 2020. godine, u Kini će biti 30 miliona muškaraca zrelih za ženidbu koji neće moći pronaći partnericu. Broj seksualno isfrustriranih mladih muškaraca će iz godine u godinu postajati sve veći.

Kako bi se smanjio broj abortusa ženske djece, u Kini su zabranjeni ultrazvuk aparati koji trudnicama otkrivaju spol djeteta koje nose. Međutim, kriminalci su na crnom tržištu razradili posao sa ultrazvukom i ginekološkim pregledima. Tako da za određenu cijenu, svaka žena može saznati šta nosi – dječaka ili djevojčicu.