Njemačka
0

Demjanuku pet godina zatvora zbog ubistava u nacističkom logoru

FENA
John Demjanjuk (Foto: AP)
John Demjanjuk (Foto: AP)
Penzionisani automehaničar iz Ohija John Demjanjuk osuđen je u četvrtak na pet godina zatvora kao saučesnik u ubistvima hiljada ljudi u nacističkom logoru smrti.

Nije bilo odmah jasno koliko će vremena 91-godišnjem Ukrajincu koje je već proveo u zatvoru biti uračunato u zatvorsku kaznu.

Demjanuk je optužen po 28.060 tačaka da je saučesnik u ubistvima, po jedna za svaku osobu koja je ubijena u vrijeme dok je on, po navodioma optužnice, bio stražar u logoru Sobibor u Poljskoj okupiranoj od nacista. Nema nikakvih dokaza da je on počinio neki konkretni zločin.

Optužba je zasnovana na teoriji da je Demjanuk, ukoliko je tada bio u logoru, bio saučesnik u ubistvima - što predstavlja prvi put da je takva pravna argumentacija iznešena na jednom njemačkom sudu, prenosi AP.

Demjanuk je sjedio u invalidskim kolicima dok su sudije objavljivale presudu, ali on nije pokazivao nikakve reakcije. Ranije tokom dana, on je odbio priliku da da završnu izjavu u sudu.

  • Sud je osudio optuženog da je služio kao stražar u Sobiboru od 27. marta 1943. do sredine septembra 1943. godine, izjavio je predsjedavajući sudija Ralph Alt dok je objavljivao presudu.

Presuda neće u potpunosti okončati više od 30 godina pravne bitke. Odbrana je obećala uložiti žalbu na svaku presudu u Njemačkoj, a pravna bitka također se nastavlja i u Sjedinjenim Državama.

U 1980-im godinama Demjanuk je bio na suđenju u Izraelu nakon što je bio optužen da je bio zloglasno brutalni stražar poznat kao "Ivan Grozni" u logoru smrti Treblinka. On je osuđen na smrt - i nakon toga oslobođen kada je izraelski sud poništio presudu, tvrdeći kao su dokazi ukazali da je on bio žrtva zamjene identiteta.

Demjanuk tvrdi da je bio žrtva nacista - prvi put kada je bio ranjen kao sovjetski vojnik koji se borio protiv njemačkih snaga, potom kao zarobljenik pod brutalnim uslovima prije nego što se pridružio Vlasovskoj armiji - oružanoj jedinici antikomunističkih sovjetskih ratnih zarobljenika i ostalih koji su se borili s Nijemcima protiv Sovjeta u zadnjim mjesecima rata.