Njemačka
0

Demjanjukovo tijelo bit će prebačeno u SAD

FENA
John Demjanjuk
John Demjanjuk
Tijelo Johna Demjanjuka, nekadašnjeg čuvara nacističkog koncentracionog logora, koji je u subotu preminuo, biće prenijeto u Sjedinjene Američke Države, gdje živi njegova porodica, izjavio je u sriijedu predstavnik jedne njemačke pogrebne firme.

"Porodica nas je angažovala da prenesemo njegovo tijelo u SAD", rekao je predstavnik firme za pogrebne usluge u južnoj Njemačkoj, prenosi AFP.

To će se vjerovatno dogoditi početkom sljedeće sedmice. Sada je u toku pravna procedura za to, ali čim se sve završi, tijelo Demjanjuka će moći da bude prenijeto u Cleveland u državi Ohajo, dodao je on, prnosi Tanjug..

Demjanjuk (91) je preminuo od starosti u svojoj kući na jugu Njemačke, gdje je živio od kada je prošle godine sudski proces protiv njega završen.

Suđenje Demjanjuku, rođenom u Ukrajini, uz veliko medijsko interesovanje, počelo je 30. novembra 2009., a osuđen je u maju 2011. godine.

Poslije dvije godine provedene u zatvoru, ipak je oslobođen, uz obrazloženje da više ne predstavlja nikakvu prijetnju i da teško može da pobjegne od zakona.

S obzirom na to da nije bilo nikakvih konkretnih dokaza da je Demjanjuk boravio ili bilo šta radio u logoru Sobibor, sud je zaključio da je on tamo bio stražar i na taj način indirektno umješan u ubistva više od 27.000 njemačkih Jevreja izvršena u to vrijeme.

On je negirao optužbe i podnio žalbu na kaznu.

Državno tužilaštvo Njemačke teretilo je Demjanjuka da je nemilosrdno i bezosjećajno, zajedno s drugim čuvarima i SS-ovcima, tjerao ljude u gasne komore, "jer je lično želio njihovu smrt iz rasno-ideoloških razloga''.

Osamdesetih godina Demjanjuk je bio izručen Izraelu, gdje je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svjedoci identifikovali kao "Ivana Groznog", ozloglašenog logorskog stražara.

Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ista osoba.

Potom se vratio u SAD, gdje je optužen da je u svojoj imigracionoj molbi lagao o svojoj saradnji s nacistima. Sud mu je 2002. godine ukinuo američko državljanstvo.