|

Demarš Zapada Beogradu

Demarš Zapada Beogradu
0
F
FENA
1.11.2007. u 15:06
0
komentara
0

dijeljenja
Demarš Zapada Beogradu Stephen Wordsworth
Britanski ambasador u Beogradu Stephen Wordsworth pojasnio je da je demarš nekolicine zapadnih zemalja, koji je u srijedu uručen Srbiji, upućen zbog načina na koji su predstavljene mjere Miroslava Lajčaka.
"Te mjere nisu prijetnja postojanju Republike Srpske. Kao i Srbija, mi podržavamo postojanje Republike Srpske, kako je i predviđeno Dejtonskim sporazumom", rekao je on, prenose mediji u Beogradu.

Wordsworth je dodao da demarš uručen šefu diplomatije Srbije Vuku Jeremiću "ne bi opisao kao protestnu notu".

SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija su preko svojih ambasada u Srbiji uručile demarš Beogradu zbog stavova koje su zvaničnici Srbije iznosili povodom pokušaja međunarodnog predstavnika u BiH da promijeni neke odredbe tamošnjeg ustava.

Britanski ambasador je u izjavi za beogradske medije rekao da je Kosovo "potpuno drugi problem u odnosu na pitanja u BiH" i da Velika Britanija, kao članica Kontakt grupe, pokušava da riješi pitanje budućeg statusa Kosova kroz rad međunarodne diplomatske "trojke".

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u srijedu uvečer da Srbija "poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali da u isto vrijeme želi da se poštuje Dejtonski sporazum".

Đelić je istakao da Srbiji niko "ne može da zamjeri to što želi da se poštuje Dejtonski sporazum i Rezolucija Ujedinjenih nacija".

"Želimo da se poštuju sve rezolucije i svi međunarodni ugovori - to je ono što nam omogućuje da napravimo napredak u pregovorima oko statusa Kosova i Metohije", rekao je potpredsjednik vlade Srbije.

Tokom susreta sa zvaničnicima u Beogradu, predstavnici zapadnih ambasada u Beogradu iznijeli su i zamjerke zbog izjednačavanja Dejtonskog sporazuma i Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1244, kao i zbog poistovjećivanja odnosa između BiH i Republike Srpske sa situacijom na Kosovu.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je reagirao na demarš saopćenjem i ponovio "opredijeljenost Srbije ka poštovanju Dejtonskog sporazuma i svih njegovih elemenata, koji su garant ravnopravnosti dva entiteta i sva tri naroda u BiH".

Dobri poznavaoci diplomatske prakse i historije kažu da ne pamte ovakav demarš uložen vladi u Beogradu.

Najžešće reakcije, prema utisku posmatrača, u zapadnim vladama je izazvala nedavna izjava premijera Srbije Vojislava Koštunice.

On je rekao da mjere Miroslava Lajčaka u BiH, i plan Marttija Ahtisaarija za status Kosova imaju za cilj da se sruše Rezolucija UN 1244 i Dejtonski sporazum - kako bi se proglasila nezavisnost Kosova i ukinula Republika Srpska.

BBC je neformalno saznao od zapadnih diplomata u Beogradu da se u njihovim vladama kao loši signali razumiju "nastojanja da se sudbina Republike Srpske poveže sa određivanjem statusa Kosova".

Isti izvori navode i da je razlog za demarš utisak da dio establišmenta u Srbiji namjerava da na vezi budućnosti Republike Srpske i Kosova, koju Zapad ne pozdravlja, gradi politiku zemlje.

Neformalni diplomatski izvori dodaju da mogućnost takvog razvoja događaja na Zapadu dalje vodi u dilemu - hoće li Srbija odustati od eurointegracija, kao što je to nedavno uradila s atlantskim integracijama, odnosno članstvom u NATO-u?

Bivši diplomata vlade u Beogradu i član Foruma za međunarodne odnose MSP-a, Dušan Lazić, ocijenio je - analizirajući za domaće medije najnoviji protest pet zapadnih vlada Beogradu - da je demarš "posebno važan zbog utjecaja zemalja koje su ga uložile":

"Ovaj demarš znači da Srbija na neki način opet ulazi u sukob s međunarodnom zajednicom. A posljedice takvog jednog raskoraka mogu da dovedu do međunarodne izolacije naše zemlje", ocijenio je Dušan Lazić.

Lazić smatra i da je razlog za demarš pet utjecajnih zapadnih zemalja Srbiji u tome što ponašanje Beograda može da ih podsjeti na vrijeme Slobodana Miloševića.

"Šaljemo svijetu poruke na osnovu kojih on može da zaključi da mi i dalje idemo jednim putem koji je u suštini bio vezan za režim politiku i ponašanje Slobodana Miloševića", smatra Lazić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.