Svijet
0

Demant Italije: Nismo plaćali talibane u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanska vlada ocijenila je u četvrtak "u cjelosti neutemeljenima" informacije koje je objavio Times, prema kojima su italijanske tajne službe plaćale talibane u Afganistanu radi održavanja mira u regiji, zbog čega snose odgovornost.

Britanski dnevni list navodi da su italijanske tajne službe uplatile desetke hiljada dolara talibanskim vođama i lokalnim gospodarima ratova kako bi održali mir u regiji Sarubi, za koju su bili odgovorni italijanski vojnici prije nego su ih zamijenili Francuzi, prenosi AFP.

Prema Timesu, deset francuskih vojnika, ubijenih u zasjedi u toj regiji u augustu 2008., loše su procijenili rizik svoje misije jer ih Italijani nisu upozorili da su oni plaćali talibane radi održavanja mira u regiji.

  • Berlusconijeva vlada nikada nije odobrila niti pristala ni na kakvu formu plaćanja pripadnicima talibanskog ustanka u Afganistanu i nema nikakvih saznanja o takvim inicijativama prethodne vlade", navodi se u saopćenju italijanske vlade.

Saopćenje navodi da je američki general David McKierman, u to vrijeme glavni zapovjednik NATO snaga u Afganistanu, podsjetio na "rezultate koje je postigao italijanski kontingent, posebno u Sarubiju".

  • Italijanska obavještajna služba, koja je davala krajnje pouzdane informacije svim snagama ISAF-a, dobila je mnogobrojne izraze zahvalnosti i priznanja, navodi se dalje u saopćenju italijanske vlade.

U saopćenju se također demantira da je "američki ambasador u Rimu, početkom juna 2008., dostavio italijanskoj vladi formalni zahtjev svoje zemlje vezano za ova hipotetička plaćanja u korist talibanskog ustanka".

Sa 3.250 vojnika, italijanski kontingent je šesti po veličini unutar međunarodnih trupa raspoređenih u Afganistanu, koje broje 100.000 vojnika.