Ubrzati vakcinaciju
0

Delta soj prvi put postao dominantna varijanta koronavirusa u Njemačkoj

G. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Delta varijanta, za koju se zna da je prenosivija od izvornog soja koronavirusa, sada čini većinu novih infekcija u Njemačkoj, rekli su zdravstveni službenici.

Zarazniji Delta soj, koji je prije bio poznat kao indijska varijanta, čini 59 posto novih slučajeva zabilježenih u Njemačkoj, objavio je u sedmičnom izvještaju državni institut Robert Koch (RKI) koji prati tok epidemije.

RKI je dodao da različiti sojevi virusa koji su označeni kao zabrinjavajuće inačice i dalje predstavljaju više od 90 posto infekcija u zemlji.

Vijest dolazi nakon što je ministar zdravlja Jens Spahn prošle sedmice rekao da očekuje da će Delta u julu činiti između 70 posto i 80 posto infekcija kada sezona godišnjih odmora bude u toku. Kako bi se borio protiv ovog soja, Stalni odbor za vakcinisanje RKI-ja preporučio je da oni koji su primili prvu dozu vakcina AstraZeneca / Oxford trebaju dobiti dozu vakcinja Pfizer / BioNTech ili Moderna, prenosi Russia Today.

"Dvostruko vakcinisanje pomaže protiv Delte", rekao je Spahn, ponovno pozivajući stanovništvo da se imunizira.

Od utorka je više od 47,5 miliona ljudi primilo barem jednu dozu vakcine u Njemačkoj, dok je gotovo 40 posto stanovništva potpuno imunizirano, navodi vlada.

RKI je u četvrtak prijavio 970 novozaraženih i 31 smrtni slučaj. Ukupno je Njemačka zabilježila 3.733.519 infekcija od početka pandemije i 91.141 smrtni slučaj. Globalna smrtnost od koronavirusa u međuvremenu je ove sedmice premašila četiri miliona, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).