Svijet
0

Delors i Fischer su za avangardu unutar EU-a

FENA
Joschka Fischer, Foto: Reuters
Joschka Fischer, Foto: Reuters
Evropska unija treba da ima avangardu kako bi odgovorila svjetskim izazovima, počevši s izazovom koji se odnosi na energiju, ako ne želi postati smiješna, ocijenili su u ponedjeljak Francuz Jacques Delors i Nijemac Joschka Fischer.

"Treba prihvatiti da neki napreduju brže od drugih", izjavio je bivši predsjednik Evropske komisije Jacques Delors tokom razgovora u Berlinu s bivšim šefom njemačke diplomatije Joschkom Fischerom.

U Evropi sa 27 država članica "ako hoćemo da se krećemo brzinom onoga ko ide najsporije, Evropa će ići prema svojoj propasti".

Fischer se založio za Evropu s dvije brzine. "Potrebno je da oni koji žele napredovanje mogu to učiniti, a da oni koji to ne žele ne budu na to prisiljeni", kazao je on.

Obojica su insistirala na tome da je hitno za Evropu da usvoji zajedničku politiku o energiji, naročito u odnosu na Rusiju koja želi učvrstiti svoju poziciju glavnog snabdjevača Evropske unije gorivom.

Fischer je priznao da bi stvaranje takve avangarde bilo moguće da je Lisabonski ugovor o reformi evropskih institucija konačno usvojen, iako su ga odbacili irski birači, ali da bi bilo teže ako bi taj ugovor ostao mrtvo slovo.

Razgovore je organizirala francuska ambasada u okviru francuskog predsjedavanja Evropskom unijom koje počinje 1. jula.