{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Delo": Arbitraža sama po sebi nije rješenje, nego prilika za smirivanje tenzija

F
20.8.2007. u 17:10
0
0
"Delo": Arbitraža sama po sebi nije rješenje, nego prilika za smirivanje tenzija
0
"Delo": Arbitraža sama po sebi nije rješenje, nego prilika za smirivanje tenzija
Pristanak slovenske i hrvatske vlade da im u rješavanju graničnog pitanja pomaže treća strana nije rješenje samo po sebi, nego samo prilika da se smire granične i političke tenzije koje gomilale niz godina, ocjenjuje se u ponedjeljak u komentaru ljubljanskog Dela o slovensko-hrvatskim odnosima.
U komentaru se dodaje kako bi do sporazuma moglo doći za nekoliko godina, ako hrvatska strana bude spremna na, kako se navodi, "racionalno rješenje" i na "kompromis", za koji je, tvrdi se, Slovenija već pokazala zrelost prihvaćanjem sporazuma Drnovšek-Račan.

Arbitraža je samo etapa koja je najmanje bolna za obje strane i prilika da se granični spor riješi kompromisnim i racionalnim rješenjem za godinu, dvije ili tri godine, te da se u međuvremenu "razgrade" napetosti i šteta koju su stvorile političke elite na obje strane uvjeravajući svoje birače da su potpuno u pravu, iznosi se u komentaru Damijana Slabea.

"Slovenija je još i prije ulaska u EU prihvaćanjem sporazuma Drnovšek-Račan dokazala da su njeni političari i birači spremni prihvatiti realnost, no drugo je pitanje je li na sustavno snižavanje napetih odnosa spremna Hrvatska. Ako je pozivanje na arbitražu samo politička igra s figom u džepu, onda bi obje politike mogle pasti na ovom zadnjem popravnom ispitu", navodi komentator koji dodaje da je sada retoriku arbitraže potrebno ispuniti političkim sadržajem i "jasnom voljom" da se spor okonča.

U tom bi procesu mogao pomoći "pozitivan primjer" Ljubljane koja prihvaća racionalna rješenja, te "utjecaj Bruxellesa u približavanju Hrvatske Europskoj uniji", a ako se potvrdi da je riječ samo o političkoj igri, onda će politike na obje strane "pasti na zadnjem popravnom ispitu".

A to bi i za Sloveniju i za Hrvatsku značilo da će se nastaviti šteta koju je granično pitanje napravilo na gospodarskom planu, ali i na planu njihovih međunarodnih odnosa, navodi "Delo".

Slabe navodi da je najbolje vrijeme za sređivanje pitanja granice između Slovenije i Hrvatske bilo vrijeme neposredno nakon osamostaljenja, ali da mlade političke elite za to nisu bile sposobne, a u međuvremenu je svaka politika svoje birače uvjerila da što se tiče granice ima pravo, pa ih je sada teško uvjeriti da je potrebno popuštati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: