Škole zatvorene
23

Delhi se guši u opasnom smogu, ministar grad nazvao gasnom komorom

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Drugi dan zaredom stanovnici savezne indijske države Delhi suočavaju se s izrazito zagađenim zrakom i savjetuje im se da ne izlaze vani, a ako moraju, da što manje udišu opasni smog. Osnovne škole su zatvorene.

Kako pišu tamošnji mediji, vidljivost je manja od 10 metara, a polutanti u zraku daleko su iznad normalnih. Najviše je čestica PM 2,5 i PM 10. Prema mjerenjima, koncentracija čestica PM 10 je 1.271 mikrogram po kubnom metru, a dozvoljena granica je 100 mikrograma. Slično tome, nivo čestica PM 2,5 porastao je skoro 12 puta iznad podnošljivog. Stoga se zrak smatra smrtonosnim ukoliko je osoba duže izložena.

Medicinski radnici u Delhiju proglasili su vanredno stanje i apelovali na vladu da zaustavi organizovanje sportskih aktivnosti na otvorenom i druge aktivnosti te vrste u školama zbog zaštite zdravlja djece.

Primarni faktor visoke koncentracije čestica je spaljivanje usjeva u susjednim državama Punjab i Haryana. Ministar Arvind Kejriwal u utorak je Delhi nazvao gasnom komorom i poručio da se mora naći rješenje za spaljivanje usjeva u susjednim saveznim državama.

Vlada je zatražila zaustavljanje ulaska kamiona u grad u slučaju da kvalitet zraka dostigne najviši nivo.