Svijet
0

Delegacija iračke vlade u posjeti Turskoj i Iranu

FENA
Nouri al-Maliki
Nouri al-Maliki
Irački premijer Nouri al-Maliki iduće sedmice posjetit će Iran i Tursku kako bi raspravljao o sigurnosnim pitanjima i potrebi za saradnjom u jeku napetosti s dvije zemlje.

Šiitski lider predvodit će delegaciju u Turskoj u utorak i u Iranu dan kasnije "da raspravlja o bilateralnim odnosima između Iraka i ovih dviju zemalja na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu", izjavio je vladin portparol Ali al-Dabbagh, javio je AP.

Očekuje se da će tokom posjeta Irak tražiti pomoć od svojih susjeda u nastojanjima da okonča divljajuće nasilje.

Al-Maliki će se fokusirati na uvjeravanje Turske da ne izvede vojnu ofanzivu na kurdskom sjeveru Iraka. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je pozvao Al-Malikija prošlog mjeseca, upozorio je da bi turska vojska mogla djelovati ukoliko Sjedinjene Države i Irak ne uspiju obuzdati kurdske gerilce da djeluju iz svojih baza u sjevernom Iraku.

To će također biti i druga posjeta Al-Malikija Iranu otkako je preuzeo dužnost u maju 2006. On je apelovao na bliskog saveznika vlade pod šiitskim vodstvom za pomoć u smirivanju nasilja i razvoju iračke ugrožene naftne industrije.

Irak također treba balansirati svoje odnose sa Sjedinjenim Državama i Iranom.

Al-Malikijeva Dawa stranka bliski je saveznik Irana kao i druge šiitske stranke u njegovoj vladi. Premijer je živio u Iranu dio svog dugog egzila tokom vladavine Saddama Husseina. Washington, međutim, optužuje Iran za podgrijavanje nasilja u Iraku obučavanjem šiitskih ekstremista i pružanjem oružja za antiameričke aktivnosti. Iran negira te navode.

Iračka vlada tvrdi kako želi dobre odnose s Iranom istovremeno insistirajući da se ne bi trebao miješati u iračke unutrašnje stvari.

Američki i iranski ambasador održali su neuobičajene razgovore u Bagdadu 24. jula i složili su se da uspostave sigurnosni potkomitet koji bi radio na novim razgovorima o obnovi stabilnosti u Iraku.