Kairo
0

Delegacija Hamasa o trajnom primirju u Gazi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Delegacija Hamasa, koju predvodi druga ličnost palestinskog islamističkog pokreta Mussa Abu Marzuk, razgovarala je u četvrtak s egipatskim posrednicima o mogućnostima konsolidacije prekida vatre u Gazi, kojim je prekinuta 22-dnevna izraelska ofanziva.

Ključni čovjek pregovora, šef egipatske obavještajne službe Omar Sulejman, sastao se nekoliko puta s izraelskim i zvaničnicima Hamasa kako bi pokušao uspostaviti trajno primirje u pojasu Gaze.

Drugi član delegacije Hamasa Mohammad Nasr izjavio je uoči susreta da njegov pokret traži da dobije garancije da Izrael otvori prijelazne punktove u pojasu Gaze.

"Došli smo da razmotrimo pitanje blokade i garancija. Želimo razmatrati s našom egipatskom braćom da vidimo šta nam oni mogu pružiti kao mehanizme garancije", rekao je Nasr, dodavši da je jedna od mogućnosti raspoređivanje evropskih posmatrača na prijelaznim punktovima.

Prema Hamasu, Izrael bi prihvatio da otvori 70 do 80 posto prijelaznih punktova, a 20 posto ostavlja za rješenje sudbine izraelskog vojnika Gilada Shalita.