Pranje novca i terorizam
34

Delegacija EU pozvala Dom naroda BiH da hitno usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozvala je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da zakaže sjednicu naredne sedmice na kojoj će usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

"Ostalo je još zadnje čitanje u Domu naroda. Predloženi Zakon je u najvećoj mjeri izrađen u skladu s evropskim standardima i donosi jasne prednosti za bh. građane i poslovne subjekte", poručili su iz Delegacije EU.

Kao razlog zašto je hitno potrebno zakazati sjednicu u sedmici od 12. do 16. februara ističu to što Komitet MONEYVAL Vijeća Evrope dolazi u Bosnu i Hercegovinu 12. februara 2024. godine, radi procjene da li je BiH postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

"Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28. februara, isti neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za finansijsko djelovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se Bosna i Hercegovina naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma", istaknuto je iz Delegacije EU.

Stavljanje na liste bi imalo političke, ekonomske i finansijske posljedice za BiH, te bi uticalo na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a nadalje može odvratiti strana ulaganja i otežati međunarodno kretanje kapitala.

"Pored toga, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma je više puta naglašavan, uključujući i od strane predsjednice von der Leyen prilikom njene nedavne posjete, kao jedan od prioriteta, uz druge zakone, koji su potrebni prije nego što Evropsko vijeće u martu razmotri treba li dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora. Potrebno je da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost budućnosti u EU takođe uključuje i posvećenost evropskim standardima. Vrijeme je od ključne važnosti", upozoravaju iz Delegacije EU.