{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Del Ponte upozorila na mogućnost "jaza nekažnjivosti"

F
28.6.2007. u 21:53
0
0
Del Ponte upozorila na mogućnost "jaza nekažnjivosti"
0
Del Ponte upozorila na mogućnost "jaza nekažnjivosti"
Tužiteljica MKSJ Carla Del Ponte obratila se danas Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na poziv Renéa van der Lindena, predsjednika Skupštine, saopćilo je Tužiteljstvo MKSJ-a.
Izrazila je zahvalnost za rad Odbora za pravna pitanja i ljudska prava i njegovog izvjestitelja Tonyija Lloyda, kao i za sveobuhvatno izvješće koje je priredio o temi “Progon kaznenih djela u nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju“ o kojem je danas raspravljano na Skuštini. U Izvješću su jasno navedene glavne odrednice rada Tužiteljstva.

Potom je Carla Del Ponte govorila o nekim najznačajnijim pitanjima - suradnji s Tužiteljstvom, prebacivanju predmeta i istražnih spisa nacionalnim vlastima u zemljama bivše Jugoslavije, kao i o pitanjima regionalne suradnje.

Tužiteljica je rekla da se suradnja Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine s Tužiteljstvom općenito popravila. Konkretno, u vezi sa Srbijom, govorila je o nedavnom pozitivnom razvoju događaja i iskazanom opredjeljenju Srbije da omogući svu potrebnu pomoć za lociranje i uhićenje bjegunaca.

Zaključila je riječima da Vijeće sigurnosti, Evropska unija i ostale organizacije i njihove zemlje članice mogu dati snažne poticaje državama na području bivše Jugoslavije da konačno potpuno surađuju s Međunarodnim sudom te da vjeruje da će te organizacije i države, posebice Evropska unija, i dalje imati principijelan i dosljedan stav s tim u vezi, uz konzultacije s Tužiteljstvom.

Glede prebacivanja spisa i predmeta te regionalne suradnje, tužiteljica je dala kratki pregled dosadašnjeg napretka, govorila o potrebi za kontinuiranim praćenjem lokalnih suđenja za ratne zločine i ključnoj ulozi OESS-a u tome.

Također je navela da postoji velika potreba za pojačanom suradnjom država bivše Jugoslavije u kaznenim stvarima, što predstavlja bitan korak prema daljnjem pomirenju i izgradnji povjerenja i pravde u regiji.

Tužiteljica Del Ponte je također upozorila da činjenica da neka važna pitanja, kao što je izručenje državljana i prebacivanje postupaka među državama na koje se to odnosi još uvijek nisu riješena, može dovesti do “jaza nekažnjivosti“, što bi žrtvama oduzelo svaku nadu da će pravda biti zadovoljena.

Zaključila je svoje obraćanje riječima da i Vijeće Europe i MKSJ simboliziraju plemenite ideale i dodala: “Uspjeh Međunarodnog suda doprinijet će stabilnoj, ujedinjenoj, pomirenoj Evropi, preko zajedničkog opredjeljenja za zajedničke vrijednosti.

To je Evropa koju njeni narodi zaslužuju. Vrijeme je da Međunarodni sud konačno završi svoj rad i pusti da rane prošlosti konačno zacijele.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: