Svijet
0

Del Ponte u Podgorici o saradnji Crne Gore s Tribunalom

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte razgovarat će danas u Podgorici s crnogorskim zvaničnicima o saradnji Vlade Crne Gore i Haškog tribunala.

Del Ponte će se sastati s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Željkom Šturanovićem i direktorima Agencije za nacionalnu sigurnost i Uprave policije Duškom Markovićem i Veselinom Veljovićem.

Del Ponte je ranije ocijenila da Crna Gora ispunjava sve međunarodno preuzete obaveze i da može zemljama u regionu poslužiti kao primjer saradnje s Haškim tribunalom.

Crnogorska policija uhapsila je 17. juna u Budvi haškog optuženika Vlastimira Đorđevića, jednog od pet preostalih bjegunaca koje Tribunal u Hagu potražuje od vlasti u Beogradu.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović nije mogao da precizira da li se u Crnoj Gori krije još neki od haških bjegunaca.

On je rekao da niko nikada iz policije nije tvrdio da u Crnoj Gori nema haških optuženika, već da vlasti nemaju informaciju o tome. On je rekao da ne zna da li se još neko od haških optuženika krije na teritoriji Crne Gore, ali da, ako se ispostavi da ih ima, neće biti izuzetaka kada se radi o hapšenju tih lica.

Iako je bilo očekivano, crnogorska državna tužiteljica Vesna Medenica neće se sastati s glavnom tužiteljicom Haškog tribunala. Medenica je ranije najavila je da će od Del Ponte tražiti podatke koji se odnose na moguće slučajeve ratnih zločina na teritoriji Crne Gore, javio je Tanjug.

Najavljeno je da će Del Ponte, osim Crne Gore, posjetiti i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ona će u Sarajevu razgovarati s članovima Predsjedništva BiH. Del Ponte će 11. jula u Potočarima prisustvovati komemoraciji povodom godišnjice masakra u Srebrenici.

Na kraju turneje, Del Ponte će u Zagrebu učestvovati na skupu o međunarodnoj pravdi i razgovarati sa zvaničnicima Hrvatske.