Svijet
0

Del Ponte se obratila Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

FENA
Foto: AP; Carla Del Ponte
Foto: AP; Carla Del Ponte
Na poziv René van der Lindena, predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), glavna tužiteljica Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte u četvrtak se obratila Skupštini VE u Strasbourgu.

U svom govoru tužiteljica se pohvalno izrazila o radu Komisije za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evropa i njenog izvještača Tonyja Lloyda, kao i o opširnom izvještaju koji je on pripremio na temu "Krivični progon prekršaja pod jurisdikcijom ICTY-a", što je predmet današnje rasprave u skupštini. Izvještaj jasno identificira glavne probleme u radu Ureda tužitelja (OTP), navodi se u saopćenju iz ICTY-a.

Carla del Ponte je nastavila direktno obraćanje o nekim od najbitnijih tema - saradnji s Uredom tužitelja, prebacivanju slučajeva i istražnih dosjea lokalnim vlastima zemalja bivše Jugoslavije, kao i pitanjima regionalne saradnje.

Tužiteljica je izjavila kako se saradnja Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine s Tužilaštvom općenito poboljšasla.

U pitanju Srbije, konkretno, tužiteljica je istaknula nedavne pozitivne pomake i javno pokazanu volju da se pruži sva neophodna pomoć na lociranju i hapšenju bjegunaca.

Ona je zaključila izjavom da Vijeće sigurnosti, Evropska unija i ostale organizacije i države članice mogu pružiti snažne poticaje državama bivše Jugoslavije kako bi konačno potpuno sarađivale s ICTY-em, te da ima povjerenja u te organizacije i države, a posebno Evropsku uniju, da će nastaviti zauzimati principijelan i konzistentan stav u tome pitanju u konsultacijama s Uredom tužitelja.

U vezi s prebacivanjem dosjea i slučajeva te regionalnoj saradnji tužiteljica je istaknula ostvareni napredak, potrebu stalnoga nadzora lokalnih suđenja za ratne zločine i ključnu ulogu koju igra OSCE na tom polju. Također je ustvrdila kako postoji velika potreba za pojačanom saradnjom na polju krivičnog prava između država bivše Jugoslavije, što je suštinski korak ka daljnjem pomirenju i obnovi povjerenja i pravde u regiji.

Tužiteljica Del Ponte također je upozorila na činjenicu da neka veoma bitna pitanja na tome polju, kao što su izručenja državljana i postupci transfera između država članica još nisu riješeni i mogu dovesti do "jaza imuniteta" koji bi žtrvama uskratio svaku nadu za pravdom, navodi se u saopćenju.

Ona je zaključila svoje obraćnje rekavši kako bi i Vijeće Evrope i ICTY trebali se boriti za plemenite ciljeve, i dodala je: "Uspjeh ICTY-a će doprinijeti stabilnoj, ujedinjenoj, pomirenoj Evropi kroz jedinstveno obavezivanje na zajedničke vrijednosti. To je Evropa koju ljudi zaslužuju. Vrijeme je za Međunarodni sud da konačno završi svoj rad i omogući da rane iz prošlosti konačno zacijele", saopćeno je u četvrtak iz ICTY-a.