Svijet
0

Del Ponte raspisivanje nagrade smatra izrazom političke volje

FENA
Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte ocijenila je da je odluka Savjeta za nacionalnu bezbijednost, kojom Srbija nudi novčane nagrade za informacije o kretanju Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića, jasan izraz političke volje za lociranjem i hapšenjem haških bjegunaca, rekla je portparol haškog tužilaštva Olga Kavran. Kavran je današnjem "Blicu" potvrdila da će se ova konkretna akcija srpskih vlasti svakako naći u izvještaju Del Ponteove o saradnji Srbije sa Haagom, a da li će presudno uticati da izvještaj bude pozitivan znat će se u ponedjeljak, 15. oktobra, nakon sastanka Del Ponteove sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

"Očigledno, po prvi put tako važno tijelo kao što je Savjet za nacionalnu bezbijednost iskazao je jaku političku volju i Tribunal se nada da će to dovesti do rezultata", rekla je Kavranova.

Srbija je za informaciju koja bi dovela do hapšenja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, raspisala nagradu od milion eura.

Savjet za nacionalnu bezbijednost, na prijedlog tima za sprovođenje Akcionog plana za hapšenje haških optuženika, raspisao je nagradu za informacije koje bi dovele do hapšenja Mladića, dok je za informacije o Stojanu Župljaninu i Goranu Hadžiću ponuđeno po 250.000 eura.

Za informaciju koja bi dovela do hapšenja Radovana Karadžića nagrada je također milion eura, mada ona nije raspisana, jer bivši predsjednik Republike Srpske nije državljanin Srbije.