Svijet
0

Del Ponte protiv predsjedavanja Srbije u Vijeću Evrope

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte protestirala je protiv predsjedavanja Srbije u Vijeću Evrope u pismu upućenom Glavnom tajništvu te institucije, saopćeno je u petak.

U pismu datiranom 19. aprila "tužiteljica smatra da je zabrinjavajuće što će država koja krije bjegunce, krši Statut Haškog suda, razne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i Konvenciju o genocidu, predsjedavati u Vijeću Evrope", izjavila je agenciji AFP njena glasnogovornica Olga Kavran.

Del Ponte je ovo pismo napisla "misleći na žrtve genocida koji su počinili Ratko Mladić i Radovan Karadžić", vojni i politički vođa Srba u BiH, koji su najodgovorniji za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, kazala je glasnogovornica.

Srbija je u petak u Strasbourgu preuzela šestomjesečno predsjedavanje Komitetom ministara, izvršnim organom Vijeća Evrope, u kontekstu evropske zabrinutosti i političke krize nakon izbora ultranacionalista Tomislava Nikolića na čelo srbijanskog parlamenta.