{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Del Ponte pozvala EU na odlučnost

F
10.12.2007. u 19:51
0
0
Del Ponte pozvala EU na odlučnost
0
Del Ponte pozvala EU na odlučnost
Foto: AP
Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla Del Ponte uputila je u ponedjeljak posljednji apel Evropskoj uniji da pokaže odlučnost prema Srbiji kako bi se postiglo hapšenje posljednjih bjegunaca.
Iznoseći pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija izvještaj o svojih osam godina u Haškom tribunalu, švicarska sutkinja je izrazila "razočerenje" optuživši Srbiju da ne sarađuje i ne trudi se da okrivljene izvede pred sud.

"Uprkos obećanju srbijanskih vlasti da će potpuno sarađivati s mojim službama, nema jasnog plana za traženje bjegunaca i nikakvog znaka ozbiljnih napora da ih se uhvati", izjavila je Del Ponte.

"Iako Srbija ima kapaciteta, već nekoliko puta nije djelovala", opužila je sutkinja i djagnosticirala "ozbiljne strukturalne slabosti u pristupu", kao i "namjernu opstrukciju", svake saradnje s tribunalom.

Del Ponte je pozvala međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi prekinula ovakvu situaciju. Zatražila je posebno od članica EU i Evropske komisije da "zadrže svoj principijelni stav koji se sastoji u tome da se od saradnje Srbije s Haškim tribunalom napravi uvjet za otvaranje procedure pristupanja Srbije EU".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: