|

Del Ponte pozvala EU na odlučnost

Del Ponte pozvala EU na odlučnost
0
F
FENA
10.12.2007. u 19:51
0
komentara
0

dijeljenja
Del Ponte pozvala EU na odlučnost Foto: AP
Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla Del Ponte uputila je u ponedjeljak posljednji apel Evropskoj uniji da pokaže odlučnost prema Srbiji kako bi se postiglo hapšenje posljednjih bjegunaca.
Iznoseći pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija izvještaj o svojih osam godina u Haškom tribunalu, švicarska sutkinja je izrazila "razočerenje" optuživši Srbiju da ne sarađuje i ne trudi se da okrivljene izvede pred sud.

"Uprkos obećanju srbijanskih vlasti da će potpuno sarađivati s mojim službama, nema jasnog plana za traženje bjegunaca i nikakvog znaka ozbiljnih napora da ih se uhvati", izjavila je Del Ponte.

"Iako Srbija ima kapaciteta, već nekoliko puta nije djelovala", opužila je sutkinja i djagnosticirala "ozbiljne strukturalne slabosti u pristupu", kao i "namjernu opstrukciju", svake saradnje s tribunalom.

Del Ponte je pozvala međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi prekinula ovakvu situaciju. Zatražila je posebno od članica EU i Evropske komisije da "zadrže svoj principijelni stav koji se sastoji u tome da se od saradnje Srbije s Haškim tribunalom napravi uvjet za otvaranje procedure pristupanja Srbije EU".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.