Svijet
0

Del Ponte posjetu Beogradu počela razgovorom s Ljajićem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte dvodnevnu posjetu Beogradu započela je u četvrtak razgovorom s predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s ICTY-em i koordinatorom za provođenje Akcionog plana Rasimom Ljajićem.

Del Ponte će se potom sastati s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, koji je također koordinator za provođenje Akcionog plana za dovršetak saradnje s ICTY-em.

Očekuje se da će članovi Akcionog tima upoznati glavnu tužiteljicu ICTY-a s novim mjerama koje su poduzete od njezina posljednjeg boravka u Beogradu 20. i 21. septembra.

Savjet za nacionalnu sigurnost, na prijedlog Akcionog tima, 12. oktobra je ponudio novčane nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja haških optuženika.

Posljednjih dana pripadnici vojske i policije pretražili su vojne objekte u Pančevu, Zrenjaninu i Beloj Crkvi, kako bi se otklonile sumnje da se u nekim od tih vojnih objekata kriju haški optuženici.

Nacionalni savjet za saradnju s ICTY-em je u međuvremenu pozitivno odgovorio na šest zahtjeva Tužilaštva da bude dostavljena dokumentacija za suđenja pred tim sudom.

Del Ponte bi tokom dvodnevne posjete Beogradu trebalo da odvojeno razgovara s predsjednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, šefovima BIA-e i VBA-e Radetom Bulatovićem i Svetkom Kovačem.

Glavna haška tužiteljica će se u petak obratiti i predstavnicima Parlamentarne skupštine NATO-a, koja u saradnji sa Skupštinom Srbije u Beogradu organizira trodnevni seminar na temu "Srbija i Evropa: izazovi integracije".

Carla del Ponte će po završetku posjete podnijeti Evropskoj uniji izvještaj o saradnji Srbije s ICTY-em, od čega će zavisiti odluka o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom.

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn, prenosi Tanjug, rekao je da će nalazi koje Del Ponte bude donijela iz Beograda "biti snažno uzeti u obzir" prilikom odluke o parafiranju SSP-a, ističući da će EU "uskoro biti tehnički spremna".