Svijet
0

Del Ponte očekuje Mladića u Haagu do kraja godine

FENA
Foto: Reuters; Carla Del Ponte
Foto: Reuters; Carla Del Ponte
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u utorak u Bruxellesu da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji te izrazila nadu da će on biti priveden pravdi do kraja ove godine.

"Do prije mjesec ili dva unatrag u Srbiji nije bilo političke volje da se uhiti Mladića i Srbija je bila najbolje mjesto za skrivanje, jer je tu zaštićen i jer ga dio stanovništva smatra herojem, ali sada ga nova vlada ozbiljno pokušava uhapsiti", rekla je Del Ponte sudjelujući u raspravi o rezultatima rada Haškog suda, na kojoj je sudjelovao i evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Mladić je u Srbiji i vjerojatno se sada puno više kreće i mijenja mjesto boravka", rekla je Del Ponte, dodavši da ratni vođa bosanskih Srba, optužen za genocid u Srebrenici, ne koristi ni mobilni ni fiksni telefon iz straha od prisluškivanja.

Dodala je da je prisluškivanje telefonskih razgovora omogućilo lociranje hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je uhićen 2005. na Kanarskim otocima.

Del Ponte je rekla da "sljedećih sedmica ili mjeseci" očekuje nova hapšenja. "Nadam se da ću imati četiri preostala optuženika, koji su još na slobodi i među kojima su Mladić i Radovan Karadžić", rekla je.

Tužiteljica je zatražila od Evropske unije da sa Srbijom ne potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prije nego što Mladić bude priveden u Den Haag.

Del Ponte je istaknula da je zahvaljujući politici uvjetovanja koju vodi EU prema zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, postignut napredak u njihovoj saradnji sa sudom.

Dodala je kako nije zaboravila na Radovana Karadžića, ali da u ovom trenutku ne zna gdje se nalazi.

"Ne znam gdje je Karadžić, već nekoliko mjeseci nemam novih informacija. Prema zadnjim informacijama krio se negdje u nekom manastiru u Crnoj Gori", rekla je ona, prenijela je Hina.

Del Ponte je rekla da ona i povjerenik Rehn imaju isto mišljenje o definiciji pune suradnje s Haškim sudom, iako ne govore iste formulacije. "Kada je kažem da puna suradnja znači hapšenje Mladića, to znači da ja znam da je u Srbiji i onda je logično da puna suradnja znači njegovo hapšenje. Ako Srbija dokaže da se Mladić krije, primjerice u Švicarskoj, ja ću potvrditi punu suradnju, a na švicarskim vlastima bi bilo da ga uhapse. S druge strane, povjerenik Rehn je diplomat i zato kaže da je uvjet puna saradnja, a zapravo mislimo isto", rekla je Del Ponte.

Ona je potvrdila da će ostati na mjestu glavne haške tužiteljice dodatna tri mjeseca, do kraja ove godine.