Svijet
0

Del Ponte očekuje bjegunce u Haagu "što prije"

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte danas je, u razgovoru s predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem, poručila da ne želi da bude prepreka procesu evropskih integracija Srbije, ali da očekuje da se preostali bjegunci nađu u Haagu što je prije moguće.

Tokom razgovora precizirana je dokumentacija koja je dostavljena Tribunalu od posljednje posjete glavne tužiteljice, dok će tokom današnjeg i narednih dana predstavnicima Tribunala biti nastavljeno dostavljanje važne dokumentacije po zahtjevima Tužilaštva, saopćio je kabinet predsjednika Nacionalnog savjeta.

Del Ponte je, kako je navedeno, pozitivno ocijenila pristup arhivama Ministarstva odbrane Srbije, koji se provodi u skladu sa Sporazumom o uvidu u arhive državnih organa Republike Srbije.

Povodom ostvarivanja uvida u arhive Bezbjednosno-informativne agencije, diskutirano je o "modalitetima uvida" koji bi bili zadovoljavajući za obje strane, navedeno je u saopćenju, prenio je Tanjug.

Del Ponte je doputovala u dvodnevnu posjetu Beogradu, a poslije razgovora s Ljajićem sastala se oko 14 sati sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, koji je i koordinator za provođenje Akcionog plana za dovršetak saradnje s Tribunalom.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala sutra bi trebalo odvojeno da razgovara predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.