Svijet
0

Del Ponte: Nema pozitivne ocjene o punoj saradnji Srbije dok Mladić ne bude u Haagu

FENA
Na zahtjev Portugala, predsjedavajućeg Evropske unije, tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine (ICTY) Carla del Ponte obratila se u ponedjeljak Vijeću EU-a za opće i vanjske poslove i dala svoju ocjenu trenutnog stanja u pogledu saradnje Srbije s Tužilaštvom ICTY-a.

U svojoj ocjeni Del Ponte se usredotočila na dva glavna aspekta te saradnje – pristup dokumentima i arhivama i potragu za preostalom četvoricom bjegunaca – Ratkom Mladićem, Radovanom Karadžićem, Goranom Hadžićem i Stojanom Župljaninom, saopćeno je iz ICTY-a.

Ona je izjavila da iako je postignut izvjestan napredak u nivou pomoći koju su vlasti Srbije pružile u pogledu dokumenata i pristupa arhivama, ta se pomoć na prvi pogled ne podudara s njihovim deklarativnim političkim opredjeljenjem.

Jedan broj veoma važnih dokumenata, od kojih su neki zatraženi prije skoro godinu dana, još nije predan Tužilaštvu. Osim toga, pun pristup ključnim arhivama, naročito onim Ministarstva odbrane i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) za sada je uskraćen uprkos obećanjima vlasti na raznim nivoima u Srbiji da će to biti učinjeno.

Govoreći o pitanju četiri preostala bjegunaca, tužiteljica Del Ponte je podržala nedavnu odluku Nacionalnog savjeta za bezbjednost Srbije da značajnom sumom novca nagradi osobe koje pruže informacije koje će dovesti do hapšenja bjegunaca optuženih pred ICTY-em.

Ona smatra da je ta inicijativa ohrabrujući znak opredjeljenja vlasti Srbije. Ipak, osvrnuvši se na protekla tri mjeseca, glavna haška tužiteljica je izjavila da, iako su poduzete određene aktivnosti u naporima da se lociraju bjegunci i otkriju mreže koje ih štite, ona smatra da su te akcije bile spore, neodlučne i nesistematične.

Tužiteljica Del Ponte je pozvala Srbiju da odmah provede druge mjere na koje se obavezala, a koje će pomoći u potrazi za bjeguncima – da proširi ulogu tužioca za ratne zločine, koja bi uključivala nadležnost nad onima koji pomažu i podržavaju bjegunce optužene za ratne zločine, i da donese zakone koji će omogućiti zamrzavanje imovine onih koji podržavaju bjegunce.

Također je zahtijevala da vlasti Srbije u narednim sedmicama povećaju intenzitet operacija traženja i poboljšaju koordinaciju svojih službi.

Del Ponte je izjavila da će posjetiti Beograd 25. i 26. oktobra, kao i još jednom prije svoga izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a u decembru, kako bi procijenila napredak u saradnji, te da je spremna nakon tih posjeta dati svoju ocjenu ovom savjetu i komesaru za proširenje EU-a Olliju Rehnu.

Tužiteljica Del Ponte je zahvalila i Evropskoj uniji na snažnoj, principijelnoj i stalnoj podršci i izjavila da se politika uvjetovanja EU-a do sada pokazala kao jedino uspješno oruđe u bliskoj prošlosti za poticanje država da u potpunosti sarađuju s ICTY-em i uhapse bjegunce.

"Potvrđujem da je situacija danas bolja nego što je bila prije godinu dana. Međutim, saradnja je i dalje suviše spora i još uvijek nedovoljna. Činjenica da je Ratko Mladić i dalje na slobodi nakon svih obećanja i izjava koje su davane godinama to jasno pokazuje. U potpunosti sam uvjerena da Vlada Srbije ima sredstva i načine da locira i uhapsi bjegunce. Pretvaranje te mogućnosti u opipljive rezultate ostaje glavna prepreka. Prema tome, ne mogu dati pozitivnu ocjenu o punoj saradnji sve dok se Ratko Mladić ne uhapsi i ne prebaci u Haag", kazala je na kraju obraćanja tužiteljica Del Ponte.