Svijet
0

Del Ponte: Ne potpisivati SSP sa Srbijom prije nego što Mladić bude uhvaćen

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte pozvala je u utorak 27 članica Evropske unije da ne potpisuju sporazum o stabilizaciji i priključivanju (SSP) sa Srbijom prije nego što bivši zapobjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić ne bude uhapšen.

Iako je EU postavila kao uvjet za potpisivanje SSP-a sa Srbijom "potpunu saradnju" srbijanskih vlasti s ICTY-em, Del Ponte je naglasila kako Unija treba nastaviti i "u potpunosti primjenjivati" politiku uvjetovanja, javio je AFP.

"Sporazum o priključenju ne treba da bude potpisan prije nego što Ratko Mladić bude uhapšen i dokazana potpuna saradnja", izjavila je ona pred evropskim poslanicima iz komisije za vanjske poslove.

"Politika uvjetovanosti koju provodi EU je efikasan instrument", dodala je ona, podnoseći komisiji izvještaj o akciji koju je provodila, tri mjeseca prije isteka svoga mandata.

"Devedest posto optuženika koji su sada u zatvoru direktna su posljedica ove uvjetovanosti", kazala je.

"Mi znamo da je Mladić u Srbiji, u to niko ne sumnja", kazala je ona odgovarajući na pitanja poslanika.

Evropska unija je 13. juna, nakon 13 mjeseci prekida, nastavila s Beogradom pregovore o SSP-u, ocijenviši da je nova srbijanska vlada pokazala volju da sarađuje s ICTY-em.

Evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn je kazao da je "neophodan uvjet potpuna saradnja koja treba početi hapšenjem zločinaca u bijegu" koje traži Haški tribunal.

Evropska unija je kao uvjet potpisivanja SSP-a sa Srbijom navela punu saradnju s Haškim sudom, ali nije posebno spomenula hapšenje Mladića, koji je između ostaloga, optužen za masakr 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.