Svijet
0

Del Ponte: Miloševiću se može dokazati odgovornost za genocid

NINA
Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte iznijela je mišljenje da se bivšem jugoslavenskom i srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću može dokazati odgovornost za genocid.

Del Ponteova je na sinoćnjoj konferenciji za novinare u Luksemburgu tu tvrdnju potkrijepila činjenicom da je za neke druge optužene sudsko vijeće Haaškog tribunala već potvrdilo da se u Srebrenici dogodio genocid.

Ona je u petak razgovarala s najvišim predstavnicima Luksemburga, zemlje koja trenutačno predsjedava Evropskom unijom - s premijerom Jean-Claudom Junckerom i ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom - samo o Hrvatskoj, dok o drugim balkanskim zemljama nije bilo riječi, saznaje se danas u Bruxellesu.

Također je potvrdila da u praksi Suda postoji provjera zdravstvenih sposobnosti optuženih, ali se odbila izjasniti hoće li ta praksa biti primijenjena i u slučaju srpskih generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića.

Prema njezinim riječima, u slučaju zdravstvenog stanja srpskih generala radi o povjerljivom postupku i da zbog toga u ovom trenutku ne može ništa više reći, prenose danas mediji u Bruxellesu.