Svijet
0

Del Ponte: Konačna presuda

FENA
U intervjuu The Observeru glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte je u povodu isteka mandata sumirala uspone i padove tokom svojih osam godina na toj dužnosti riječima da je "sve počelo sa naglaskom na žrtvama, sve je činjeno za njih i sve se s njima završava". Ako se tako gleda na stvari, onda je ICTY svakako nešto postigao, kaže ona.

Ali Del Ponte ne može savladati razočaranost činjenicom da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić i dalje na slobodi. Stalni podsjetnik na to su njihove fotografije koje, uz fotografiju Slobodana Miloševića, stoje na zidu njenog ureda, piše Observer u nedjelju.

Del Ponte kaže da međunarodna zajednica nije bila voljna uhapsiti Mladića i Karadžića između 1995. i 1997. kada je to bilo lako ostvarivo, a da što se tiče sadašnje vlade u Srbiji, ona ne želi ove optuženike uhapsiti, već ih uvjeriti da se sami predaju.

Del Ponte dočekuje optužene kad stignu u Haag i kaže kako izbjegava da se rukuje s njima jer joj je poznato šta su učinili.

Jedan od optuženih, Milan Lukić, ponašao se prilikom toga prvog susreta kao "pravi džentlmen, vrlo uglađen i rječit", i pri završetku razgovora joj je, na njeno iznenađenje, poljubio ruku, prisjeća se Carla del Ponte, a prenosi Observer.

Ovaj list u posebnom dodatku opširno piše o 12 godine potrage za Radovanom Karadžićem i mogućim uzrocima njegova uspješnog bijega.

Već više od deset godine su prisutne uporne glasine da Karadžića štite od izručenju upravo one snage koje su zadužene za njegovo hvatanje.

I zaista, posjeta svim instancama Evropske unije zaduženim za vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini otkriva potpuno odsustvo volje da se Karadžić pronađe i uhvati, što teorije zavjere čini gotovo realnom, piše novinar Observera Ed Williams.

Najčešće objašnjenje za ovo jeste da Karadžić previše zna, da je bio uključen u dogovore sa zapadnim političarima, te da bi njegovo svjedočenje u Haagu bilo inkriminirajuće po njih.

Karadžiću u njegovom skrivanju finansijski pomaže Republika Srpska, mreža odanih prijatelja kao i lokalno stanovništvo više mjesta koja je izabirao kao sklonište, piše Observer.