|

Del Ponte: Konačna presuda

Del Ponte: Konačna presuda
0
F
FENA
2.12.2007. u 17:48
0
komentara
0

dijeljenja
Del Ponte: Konačna presuda
U intervjuu The Observeru glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte je u povodu isteka mandata sumirala uspone i padove tokom svojih osam godina na toj dužnosti riječima da je "sve počelo sa naglaskom na žrtvama, sve je činjeno za njih i sve se s njima završava". Ako se tako gleda na stvari, onda je ICTY svakako nešto postigao, kaže ona.
Ali Del Ponte ne može savladati razočaranost činjenicom da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić i dalje na slobodi. Stalni podsjetnik na to su njihove fotografije koje, uz fotografiju Slobodana Miloševića, stoje na zidu njenog ureda, piše Observer u nedjelju.

Del Ponte kaže da međunarodna zajednica nije bila voljna uhapsiti Mladića i Karadžića između 1995. i 1997. kada je to bilo lako ostvarivo, a da što se tiče sadašnje vlade u Srbiji, ona ne želi ove optuženike uhapsiti, već ih uvjeriti da se sami predaju.

Del Ponte dočekuje optužene kad stignu u Haag i kaže kako izbjegava da se rukuje s njima jer joj je poznato šta su učinili.

Jedan od optuženih, Milan Lukić, ponašao se prilikom toga prvog susreta kao "pravi džentlmen, vrlo uglađen i rječit", i pri završetku razgovora joj je, na njeno iznenađenje, poljubio ruku, prisjeća se Carla del Ponte, a prenosi Observer.

Ovaj list u posebnom dodatku opširno piše o 12 godine potrage za Radovanom Karadžićem i mogućim uzrocima njegova uspješnog bijega.

Već više od deset godine su prisutne uporne glasine da Karadžića štite od izručenju upravo one snage koje su zadužene za njegovo hvatanje.

I zaista, posjeta svim instancama Evropske unije zaduženim za vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini otkriva potpuno odsustvo volje da se Karadžić pronađe i uhvati, što teorije zavjere čini gotovo realnom, piše novinar Observera Ed Williams.

Najčešće objašnjenje za ovo jeste da Karadžić previše zna, da je bio uključen u dogovore sa zapadnim političarima, te da bi njegovo svjedočenje u Haagu bilo inkriminirajuće po njih.

Karadžiću u njegovom skrivanju finansijski pomaže Republika Srpska, mreža odanih prijatelja kao i lokalno stanovništvo više mjesta koja je izabirao kao sklonište, piše Observer.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.