Svijet
0

Del Ponte: Izvještaj o saradnji pozitivan, do 18. jula očekuje nove rezultate

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u srijedu u Beogradu da će njen izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije biti pozitivan, ali da do 18. jula, kad podnosi izvještaj, "ima još vremena" i da dotad očekuje "i druge pozitivne rezultate".

"Hoću rezultate ", kazala je novinarima na srpskom jeziku haška tužiteljica, a na pitanje kada očekuje rezultate, dodala je - također na srpskom - "Sada!".

Izvješće koje će podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a, kazala je ona, biti će "izraz pozitivnih koraka" koje je službeni Beograd učinio, pri čemu je posebno izdvojila opredijeljenost nove Vlade Srbije za suradnju s Haškim sudom, nedavno formiranje Savjeta za nacionalnu sigurnost, kojem predsjeda predsjednik Srbije Boris Tadić, kao i uhićenje i predaju Haškom sudu generala Zdravka Tolimira.

"Imamo prve konkretne znakove napretka u suradnji u formiranju Savjeta za nacionalnu sigurnost i uhićenju generala Tolimira. To su pozitivni pomaci u suradnji, ali potrebno je uhititi i druge bjegunce, posebno Mladića, čije uhićenje očekujemo vrlo, vrlo skoro", kazala je Del Ponte, dodajući da je u razgovorima sa srbijanskim dužnosnicima primijetila "ozbiljnu opredijeljenost za suradnju", te da je na uhićenju Tolimira čestitala direktoru Sigurnosno-obavještajne agencije (BIA) Radi Bulatoviću.

Niti glavna haška tužiteljica, niti predsjednik Tadić s kojim se sastala prije nego što se prvi puta u tri dana boravka u Beogradu obratila javnosti na konferenciji za novinare, nisu željeli posebno komentirati navode da odbjegli Tolimir nije uhićen u Republici Srpskoj, već u Srbiji. Tadić je kazao da su za akciju uhićenja Tolimira "znali svi koji su za to trebali znati", osporivši tako tvrdnje nekih medija da s akcijom nisu bili upoznati koordinatori Akcijskog plana za suradnju s Haškim sudom, niti državni vrh.

Predsjednik Boris Tadić ponovo je naglasio da su vlasti u Beogradu čvrsto opredijeljene za dovršenje suradnje s Haškim sudom, te da je neophodno uhićenje svih odbjeglih haških optuženika.

"Opredijeljeni smo za nastavak suradnje zbog vlastite budućnosti i spremnosti na pomirenje sa susjednim narodima i državama, a ne zbog Europske unije, Haškog suda i međunarodnih organizacija", kazao je Tadić novinarima nakon susreta s glavnom haškom tužiteljicom.

Kako je Tadić izjavio za beogradski dnevnik Danas od srijede, činjenica da je glavna haška tužiteljica u Beograd došla na poziv Vlade i predsjednika Srbije znači da postoji suglasnost za zajednički rad na okončanju suradnje s Haškim sudom.

"Akcije vezane za lociranje, privođenje, uhićenje i ekstradiciju haških optuženika događale i dan prije nego što je formirana vlada, prije nego što su članovi Vlade službeno položili prisegu u parlamentu. To znači da imamo apsolutnu suglasnost oko okončanja suradnje s Haškim tribunalom", kazao je srbijanski predsjednik, izrazivši očekivanje da se Carlu del Ponte može "riječima i djelima" uvjeriti u to da njeno izvješće o suradnji bude pozitivno.

On je istaknuo kako je omogućen pristup dokumentima, svjedocima i izražena jasna nedvosmislena suradnja s Haškim sudom u provođenju akcija traganja s ciljem uhićenja optuženih za ratne zločine, uključujući i Ratka Mladića. Traganje za njim je, kako je rekao, ovoga trenutka stvar policije i sigurnosnih službi koje su u okviru Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Carla del Ponte, nakon što se u protekla tri dana sastala sa srbijanskim državnim vrhom, ministrima obrane, pravosuđa i policije, predstavnicima obavještajnih službi i koordinatorima Akcijskog plana za okončanje suradnje s Haškim sudom, u Beogradu ostaje i u četvrtak, kad će se - kako se doznaje - još jednom sastati s direktorima BIA-e i Vojno-sigurnosne agencije (VBA) Radom Bulatovićem i Svetkom Kovačem, kao i tužiteljem za ratne zločine Srbije i jednim od koordinatora Akcijskog plana Vladimirom Vukčevićem.