Svijet
0

Del Ponte imala operativne sastanke

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte kasno popodne završila je razgovor sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, koji je i koordinator za provođenje Akcionog plana za dovršetak saradnje sa Tribunalom.

"Teme razgovora bila su sva pitanja relevantna za saradnju s Tribunalom. U detalje ne mogu da ulazim budući da je to bio operativni skup", rekla je Tanjugu glasnogovornica Tužilaštva Olga Kavran.

Prema njenim riječima, Del Ponte će sutra nastaviti zvanične sastanke.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala na početku dvodnevne posjete Beogradu razgovarala je s predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Tribunalom i koordinatorom za provođenje Akcionog plana Rasimom Ljajićem.

Na tom sastanku, kako je saopćeno, Del Ponte je poručila da ne želi da bude prepreka procesu evropskih integracija Srbije, ali da očekuje da se preostali bjegunci nađu u Haagu što je prije moguće.

Tokom razgovora precizirana je dokumentacija koja je dostavljena Tribunalu od posljednje posjete glavne tužiteljice, dok će tokom današnjeg i narednih dana predstavnicima Tribunala biti nastavljeno dostavljanje važne dokumentacije po zahtjevima Tužilaštva, saopćio je kabinet predsjednika Nacionalnog savjeta.

Del Ponte je, kako je navedeno, pozitivno ocijenila pristup arhivama Ministarstva odbrane Srbije, koji se provodi u skladu sa Sporazumom o uvidu u arhive državnih organa Republike Srbije.

Povodom ostvarivanja uvida u arhive Sigurnosno-informativne agencije, diskutirano je o "modalitetima uvida" koji bi bili zadovoljavajući za obje strane, navedeno je u saopćenju.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala će sutra odvojeno razgovarati s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, a obratit će se učesnicima seminar "Srbija i Evropa: Izazovi integracije", koji u Beogradu organizuju predstavnici Parlamentarne skupštine NATO-a, u saradnji sa Skupštinom Srbije.

Po završetku posjete Beogradu, Del Ponte će podnijeti Evropskoj uniji izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom, od čega će zavisiti odluka o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.