Svijet
0

Del Ponte će se usprotiviti statusu "prijatelja suda" za Hrvatsku

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte najavila je u petak u Finskoj da će se usprotiviti zahtjevu Hrvatske da joj se odobri status 'prijatelja suda' u predmetima "Gotovina", "Čermak i Markač" te "Prlić i ostali" ocjenjujući da bi to utjecalo na neovisnost sudskog procesa i da se radi o pokušaju iskrivljavanja činjenica.

"Suočavamo se sa situacijama u kojima su vlade i parlamenti svojim političkim deklaracijama pokušali promijeniti ili reinterpretirati povijest i iskriviti činjenice dobro poznate svim razumnim promatračima. Naprimjer, sada hrvatska Vlada pokušava uključiti se kao amicus curiae u predmete pred ICTY-em kako bi osporila tvrdnje iz optužnice koju su potvrdili suci ICTY-a, s ciljem utvrđivanja povijesne i političke istine... Protivit ću se koliko god mogu toj inicijativi", rekla je Del Ponte u Finskoj, prema tekstu govora koji je objavio Haški sud.

Del Ponte je održala govor na međunarodnom seminaru o postizanju pravde koji je u Helsinkiju organiziralo finsko predsjedništvo Evropske unije.

Nakon što je hrvatski premijer Ivo Sanader najavio da će Hrvatska u predmetima "Gotovina", "Čermak i Markač" te "Prlić i ostali" tražiti status 'prijatelja suda' (amicus ciriae) jer se ne može suglasiti niti može prihvatiti kvalifikacije haškog tužiteljstva iz optužnica koje govore o zločinima počinjenim u Hrvatskoj i BiH u okviru "udruženog zločinačkog pothvata" u kojem je sudjelovao državni i vojni vrh RH, Hrvatska je prije 10 dana uputila pisma kojima traži da joj ICTY odobri podnošenje takvog zahtjeva.

O hrvatskom zahtjevu odlučivat će sudska vijeća nadležna za te predmete.

"Sudski procesi moraju ostati izvan dosega politike i miješanja vlada", kazala je Del Ponte, napominjući da je neovisnost sudskih procesa posebno važna u kontekstu kompleksnih događaja kao što je to sukob na području bivše Jugoslavije.