|

Del Ponte će se usprotiviti statusu "prijatelja suda" za Hrvatsku

Del Ponte će se usprotiviti statusu "prijatelja suda" za Hrvatsku
0
F
FENA
29.9.2006. u 22:08
0
komentara
0

dijeljenja
Del Ponte će se usprotiviti statusu "prijatelja suda" za Hrvatsku
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte najavila je u petak u Finskoj da će se usprotiviti zahtjevu Hrvatske da joj se odobri status 'prijatelja suda' u predmetima "Gotovina", "Čermak i Markač" te "Prlić i ostali" ocjenjujući da bi to utjecalo na neovisnost sudskog procesa i da se radi o pokušaju iskrivljavanja činjenica.
"Suočavamo se sa situacijama u kojima su vlade i parlamenti svojim političkim deklaracijama pokušali promijeniti ili reinterpretirati povijest i iskriviti činjenice dobro poznate svim razumnim promatračima. Naprimjer, sada hrvatska Vlada pokušava uključiti se kao amicus curiae u predmete pred ICTY-em kako bi osporila tvrdnje iz optužnice koju su potvrdili suci ICTY-a, s ciljem utvrđivanja povijesne i političke istine... Protivit ću se koliko god mogu toj inicijativi", rekla je Del Ponte u Finskoj, prema tekstu govora koji je objavio Haški sud.

Del Ponte je održala govor na međunarodnom seminaru o postizanju pravde koji je u Helsinkiju organiziralo finsko predsjedništvo Evropske unije.

Nakon što je hrvatski premijer Ivo Sanader najavio da će Hrvatska u predmetima "Gotovina", "Čermak i Markač" te "Prlić i ostali" tražiti status 'prijatelja suda' (amicus ciriae) jer se ne može suglasiti niti može prihvatiti kvalifikacije haškog tužiteljstva iz optužnica koje govore o zločinima počinjenim u Hrvatskoj i BiH u okviru "udruženog zločinačkog pothvata" u kojem je sudjelovao državni i vojni vrh RH, Hrvatska je prije 10 dana uputila pisma kojima traži da joj ICTY odobri podnošenje takvog zahtjeva.

O hrvatskom zahtjevu odlučivat će sudska vijeća nadležna za te predmete.

"Sudski procesi moraju ostati izvan dosega politike i miješanja vlada", kazala je Del Ponte, napominjući da je neovisnost sudskih procesa posebno važna u kontekstu kompleksnih događaja kao što je to sukob na području bivše Jugoslavije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.