Svijet
0

Del Ponte će pozvati VS UN-a da ohrabri Srbiju

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte dat će 18. juna pozitivnu ocjenu saradnji Srbije s tim sudom i pozvati Vijeće sigurnosti UN da "dodatno ohrabri" Beograd da zaokruži tu saradnju i pravdi privede preostalih pet bjegunaca, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Međunarodna zajednica ima moralnu obavezu da pomogne Srbiji i vođstvu te države da donesu ispravne odluke i pokrenu odlučujuću akciju i privedu preostalih šest bjegunaca Haškom tribunalu", navodi se u izvještaju Del Ponteove, koji će 18. juna biti predočen Vijeću sigurnosti .

U 36 strana izvještaja, u koji je agencija Tanjug imala uvid, spominje se šest haških bjegunaca, s obzirom na to da je taj dokument napisan sredinom maja, odnosno pune dvije sedmice prije nego što je general Zdravko Tolimir uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheweningenu.

Redovni izvještaj predsjednika Haškog tribunala Fausta Pocara i Del Ponteove, u međuvremenu, podijeljen je ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti, te u njegovom sadržaju neće biti izmjena, već će glavna tužiteljica imati priliku da diplomate upozna sa razvojem situacije u usmenom obraćanju najmoćnijem tijelu svjetske organizacije.

Diplomati u sjedištu UN-a u New Yorku rekli su agenciji Tanjug da "nema nikakve dileme" da će Del Ponte, "u svjetlu posljednjih događaja i dokaza vezanih za odlučnost vlasti u Beogradu da okončaju saradnju s tim sudom", dati pozitivnu ocjenu ukupne saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Del Ponte također ponavlja svoje uvjerenje da se dvojica najtraženijih begunaca, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić nalaze u Srbiji, te da bi vlasti u Beogradu mogle da ih lociraju i uhapse".

Glavna tužiteljica Haškog tribunala također smatra da bi vlasti u Beogradu mogle locirati i bivšeg policijskog generala Vlastimira Đorđevića, koji se, kako se vjeruje, krije u Rusiji.

"Tokom prethodnih nekoliko godina Mladić je boravio na teritoriji Srbije u najmanje nekoliko navrata, provodio značajne periode vremena i još se uvijek tu nalazi", navodi se u izvještaju Del Ponteove.

Osim Karadžića, Mladića i Đorđevića, u bjekstvu se još uvijek nalaze i nekadašnji komandant policije Republike Srpske Stojan Župljanin i bivši predsjednik vlade samoproklamovane Republike srpske krajine Goran Hadžić.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala je još jednom upozorila da "postoje ozbiljni problemi za zaštitom svjedoka" u procesu koji se vodi protiv bivšeg privremenog premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

"Tužilaštvo i dalje zavisi od UNMIK-a da osigura sigurnost svjedoka", navodi se u izvještaju Haškog tribunala, naglašavajući da će tužilaštvo, u slučaju da u međuvremenu bude postignut sporazum o novom statusu Kosova, "i dalje insistirati da taj problem bude predmet brige međunarodne zajednice".

Del Ponte također navodi da nema ozbiljnijih problema u saradnji s Crnom Gorom i Makedonijom, za razliku od Hrvatske.

"U Hrvatskoj postoje ozbiljne indikacije o povećanim teškoćama u koje su uključene i hrvatske vlasti, posebno u vezi s razvojem događaja oko suđenja Anti Gotovini. Saradnja Hrvatske ostaje od ključnog značaja u narednim mjesecima", navodi se u izvještaju Del Ponteove, prenosi Tanjug.