Svijet
0

Del Ponte: 12 godina slobode Karadžića i Mladića sjenka su nad radom Tribunala

FENA
Prije tačno dvanaest godina Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izdao je prve optužnice protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića, političkih i vojnih vođa bosanskih Srba tokom ratova u 90-im godinama, navodi se u izjavi za javnost glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte.

"Sudeći po našim dokazima, Mladić i Karadžić su odgovorni zbog učešča u genocidu u Srebrenici - ubistva skoro 8.000 muškaraca i dječaka nakon pada enklave; terora prema civilima tokom opsade Sarajeva; mučenja i ubistava u zloglasnim pritvorskim logorima kao što su Omarska, Keraterm, Manjača, Trnopolje, Luka, da ih imenujemo nekoliko; i mnoge druge užasavajuće zločine, uključujući silovanja i ostale zločinačke akte počinjene protiv nesrpskih civila širom Bosne i Hercegovine", navodi se u izjavi Del Ponte.

"Mladić i Karadžić su optuženi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata, najgore zločine poznate čovječanstvu i najteže zločine počinjene u Evropi od Drugog svjetskog rata. I nakon 12 godina oni su još na slobodi. To je trajna sjenka ne samo nad radom Tribunala nego i nad međunarodnom zajednicom u cjelini. Činjenica da su dvojica najzloglasnijih optuženika za ratne zločine još u stanju da izbjegavaju pravdi prosto je neprihvatljiva. To je razlog zašto na ovu sumornu godišnjicu želim iskoristiti priliku da ponovo pozovem Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (posebno Republiku Srpsku) i Crnu Goru da lociraju i uhapse Ratka Mladića, Radovana Karadžića i preostale bjegunce", navodi se u izjavi.

"Voljela bih, ipak, pozvati međunarodnu zajednicu, sve države koje vjeruju u značaj međunarodne pravde i vladavine prava, da zadrže i povećaju svoju ključnu podršku. Bez nje mi ne bismo bili u stanju obabvljati naš značajan rad. Bez nje, bit će imuniteta. Moramo ostati snažni i odlučni u našim nastojanjima zbog onoga što dugujemo hiljadama onih koji su nestali u rukama Karadžića, Mladića i njihovih podređenih", navodi se u izjavi Carle del Ponte povodom 12. godišnjice podizanja prvih optužnica protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.