Svijet
0

Deklarisana lezbijka na čelu islandske vlade

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Johanna Sigurdardottir, bivša hostesa i i članica sindikata radnika avionske kompanije Loftleidir Airlines, buduća je premijerka Islanda. Ova deklarisana lezbijka političku karijeru je počela prije trideset godina, kada je izabrana za člana islandskog parlamenta, a do 2007. godine obnašala je funkciju ministrice za socijalna pitanja.

Koalicioni partneri u u novog islandskoj vladi podržali su 66-godišnju ministricu i njeno imenovanje na mjesto privremene premijerke, nakon što je prethodna vlada pala zbog nemira u zemlji.

"Potrebna nam je snažna vlada koja će raditi s ljudima", kazala je ministrica Sigurdardottir, dodajući kako će nova vlada najvjerovatnije biti oformljena u subotu, izvještavaju američki mediji.

Ona će ostati na čelu vlade sve do novih izbora u maju, no politički analitičari joj ne previđaju ostanak na toj funkciji, ne očekujući veći uspjeh njene Socijaldemokratske alijanse. Prema njihovom mišljenju, mjesto premijera na narednim izborima pripast će ljevičarskoj Partiji zelenih, mladoj koalicionoj stranci.

Bivši premijer Geir Haarde, za čijeg mandata su organizivani masovni protesti zbog bankovnog kolapsa te visoke inflacije i nezaposlenosti u zemlji, kazao je kako je Sigurdardottir najpopularnija političkarka koju podržava 73 posto stanovnika Islanda.

Podsjećamo, hiljade nezadovoljnih stanovnika u posljednih nekoliko mjeseci pridružilo se protestima protiv vlade zbog velikog duga zemlje koji je doveo do otpuštanja radnika. Prošle sedmice policija je prvi put u zadnjih 50 godina upotrijebila suzavac kako bi otjerala okupljenu gomilu.

Mnogi u budućoj premijerki Islanda vide rješenje za rastuće tenzije u zemlji jer je za vrijeme mandata ministrice za socijalna pitanja izdavajala ogromna sredstva za invalide, stare i iznemogle osobe, te za organizacije koje se bore protiv porodičnog nasilja.

Ona je ujedno i prva žena na premijerskoj funkciji u Islandu. Trenutno živi sa nevjenčanom suprugom, novinarkom Joninom Leosdottir, te sa dva sina iz prethodnog braka.