Poruka sa sastanka u Vatikanu
0

Deklaracija katolika i muslimana protiv terorizma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Katoličke i muslimanske vjerske vođe poručile su u Vatikanu da će se zajedno boriti protiv nasilja i terorizma, posebno kada su oni počinjeni u ime Boga.

"Svjedočimo da su katolici i muslimani pozvani da budu oruđa ljubavi i harmonije među vjernicima i u odnosu na čitav ljudski rod, da odbace svako ugnjetavanje, nasilje i terorizam, posebno ono počinjeno u ime vjere i da se pridržavaju principa pravde za sve", kaže se u zajedničkom saopćenju na kraju trodnevnoga Katoličko-muslimanskog foruma kasno u četvrtak.

U finalnoj deklaraciji, koju je zajednički sastavilo 58 vjerskih predstavnika dviju svjetskih religija, poziva se i na zaštitu manjinskih religija, čiji osnivači i simboli koje smatraju svetima ne treba da budu ni na koji način ismijavani, a pripadnici treba da imaju svoja mjesta za vršenje vjerskih obreda, prenijela je agencija Reuters.

Vatikan odavno traži vjerske slobode za kršćane koji žive u zemljama poput Saudijske Arabije, kao i zaustavljanje nasilja nad kršćanskim vjernicima u Iraku.

S druge strane, prema Reutersu, dio deklaracije koji govori da ne treba ismijavati tuđe svetinje, odnosi se na događaj iz 2006. kada su danske novine objavile karikaturu poslanika Muhameda, izazvavši tim činom buru gnjeva i protesta muslimana širom svijeta.

Papa Benedikt XVI ocijenio je da međuvjerski dijalog katolika i muslimana čini "svoje prve, sigurne korake".

Planirano je da Katoličko-muslimanski forum od sada bude održavan svake dvije godine.