Svijet
0

Degert: Europska perspektiva zapadnog Balkana nije upitna

FENA
Zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu europsku perspektivu i Europska unija želi ih u svojim redovima, no da bi se to ostvarilo potrebno je usvojiti pravila koja vrijede za sve članice Europske unije, rekao je u četvrtak u Zagrebu šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert.

"Europska unija ima svoje nedostatke, ali i vrijedna postignuća", rekao je Degert, istaknuvši kao najvažnija mir, stabilnost i pomirbu među europskim narodima.

Degert je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji o temi "Demokratizacija Europske unije vs. Europeizacija jugoistočne Europe - transformativni procesi u demokraciji u EU i njihov utjecaj na politički razvoj u Hrvatskoj i regiji", u organizaciji njemačke političke zaklade Zelenih Heinrich Boell.

Govoreći o institucionalnoj krizi u EU, uspješno riješenoj nedavnim dogovorom o novom europskom ugovoru u Lisabonu, Degert je kazao kako je Europska unija često bila u krizama, no one su uvijek bile koristan poticaj za rasprave i daljnji napredak.

"EU je sui generis tvorevina, stvarana korak po korak, od jedne krize do druge, ali dobro funkcionira", rekao je.

Kada je riječ o tome što novi ugovor EU-a znači za zemlje zapadnog Balkana (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija), Degert je istaknuo da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu europsku perspektivu, što je potvrđeno i u zadnjoj Strategiji proširenja EU-a predstavljenoj početkom mjeseca.

"Europska perspektiva regije je realnost, realnost koja napreduje kroz Proces stabilizacije i pridruživanja i daje jasne rezultate", rekao je, navodeći kao pozitivne primjere jačanje regionalne suradnje i trgovinskih odnosa u regiji.

"Politička poruka Europske unije je jasna. Unija želi da joj se zemlje iz regije (zapadnog Balkana) priključe, ako one to odluče", rekao je.

Da bi se to ostvarilo, zemlje zapadnog Balkana moraju ipak usvojiti sva pravila koja vrijede i za sve ostale zemlje članice Europske unije, rekao je Degert, podsjećajući ponajprije na važnost borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa, reforme policije u BiH i suradnje s Haškim sudom (ICTY) u slučaju Srbije.

Na konferenciji u Novinarskom domu u Zagrebu sudjelovali su i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić, njemački veleposlanik u RH Hans Jochen Peters, bivša predsjednica parlamentarne grupe Zelenih u Europskom parlamentu i bivša ministrica u belgijskoj vladi Magda Aelvoet, Gergana Nučeva iz Centra za europske političke studije iz Bruxellesa, istaknuti hrvatski filozofi, sociolozi i politolozi te predstavnici civilnog društva.