Svijet
0

De Mistura novi predstavnik UN za Irak

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon imenovao je u srijedu Stefana de Misturu na mjesto specijalnog izaslanika za Irak pošto je dosadašnji predstavnik svjetske organizacije Ashraf Kazi "prebačen" da rukovodi rješavanjem krize u sudanskoj pokrajini Darfur.

Mistura, koji posjeduje italijanski i švedski pasoš, trenutno se nalazi na čelu visoke škole za osoblje UN-a u Torinu, prethodno je bio zamjenik šefa misije UN-a u Iraku, a izvjesno vrijeme proveo je u južnom Libanu.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je početkom augusta usvojilo novu rezoluciju u Iraku, kojom se otvaraju vrata značajnijem učešću svjetske organizacije u promociji procesa pomirenja u toj državi, ali i saradnje sa susjednim zemljama.

Novom rezolucijom, međutim, UN će dobiti značajniju ulogu u političkim procesima u toj državi, uključujući i posredovanje u procesu pomirenja tamošnjih Kurda, šiita i sunita, s obzirom na to da su neki irački lideri već unaprijed izrazili spremnost za razgovore pod okriljem svjetske organizacije.

UN su se, suštinski, povukle iz Iraka još krajem 2003. godine, nakon što su u bombaškom napadu na predstavništvo svjetske organizacije u Bagdadu poginule 22 osobe, uključujući i specijalnog izaslanika generalnog sekretara Sergija Viera de Mellu.

Godinu dana kasnije UN su u tu državu uputile misiju od 35 službenika.