Šokirao kolege
134

De Maiziere predložio uvođenje javnih muslimanskih praznika u Njemačkoj

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere uznemirio je kolege iz konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel predlažući da Njemačka uvede javne muslimanske praznike.

U Njemačkoj živi oko 3,5 miliona muslimana. Mnogi od njih su turskog porijekla. Mnogi od više od milion migranata koji su stigli u zemlju s Bliskog istoka tokom protekle dvije godine također su muslimani.

Govoreći na predizbornom skupu uoči izbora u sjevernoj saveznoj državi Donja Saksonija, de Maiziere - član Hrišćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel - izjavio je kako je otvoren za prijedlog da određene regije u Njemačkoj imaju javne muslimanske praznike.

On je ukazao na Dan svih svetih kao jedini javni praznik u njemačkim katoličkim regijama i dodao: "U mjestima u kojima je mnogo muslimana, zašto ne bismo razmislili o uvođenju javnih muslimanskih praznika?"

U govoru postavljenom na audiosnimku na lokalnom websiteu vijesti regionalwolfsburg.de, on je također naveo da su njemački javni praznici generalno hrišćanski i da bi trebalo ostati tako.

Njegov prijedlog izazvao je oštre reakcije njegovih konzervativnih kolega, koji bi trebali početi osjetljive trostranačke koalicijske pregovore s liberalnim Slobodnim demokratima (FDP) i Zelenim u narednoj sedmici.

Konzervativci su pobijedili na septembarskim izborima, ali su doživjeli najlošiji izborni rezultat od 1949. jer su izgubili podršku glasača koji su se opredijelili za krajnju desnicu, prenosi Reuters.