Svijet
0

De Hoop Schefer: Nova rezolucija posljednja šansa za rješavanje statusa Kosova

FENA
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Schefer izjavio je u petak u Beogradu da je posljednji, peti nacrt rezolucije o Kosovu, koji se nalazi pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, možda posljednja šansa za rješavanje statusa Kosova.

Schefer je, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, novinarima kazao da je "neophodno izbjeći nepotrebna odlaganja u rješavanju budućeg statusa Kosova".

"Na stolu je i prijedlog Marttija Ahtisaarija, za koji smatramo da je dobar i da predstavlja dobru osnovu. Također, pred Vijećem sigurnosti UN-a je i novi nacrt rezolucije, koji predviđa daljnji nastavak pregovora, tako da se nadam da će oni koji su do sada pokušavali spriječiti ovu rezoluciju pokazati malo više fleksibilnosti", kazao je Schefer te je, pozvavši na suzdržanost i umjerenost, dodao da je - po njegovu mišljenju - neodrživ status quo na Kosovu.

"Moj je dojam da je ovaj posljednji nacrt rezolucije možda i posljednja šansa. To nije proces koji je u rukama NATO-a, mi izravno ne sudjelujemo u tom procesu i rješenje se treba naći u Vijeću sigurnosti UN-a", kazao je glavni tajnik NATO-a.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić kazao je da su se on i njegov sugovornik suglasili da je očuvanje mira i sigurnosti najvažniji prioritet na Kosovu i u regiji, te je naglasio da je od glavnog tajnika NATO-a dobio uvjeravanja da će KFOR učiniti sve da zaštiti srpsku manjinu na Kosovu.

Schefer će se u petak u Beogradu sastati i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.