De Gucht: Evropa ne strahuje od prekida isporuka nafte

S
SRNA
16.2.2012. u 10:04
0
8
De Gucht: Evropa ne strahuje od prekida isporuka nafte
0
De Gucht: Evropa ne strahuje od prekida isporuka nafte Karel De Gucht
Komesar EU za trgovinu Karel De Gucht izjavio je danas da eventualni prekid isporuka nafte iz Irana neće utjecati na protivljenje Evrope nuklearnom oružanom programu Islamske Republike.
Iranski državni kanal na engleskom jeziku juče je prenio da je Iran prekinio isporuke nafte Francuskoj, Portugalu, Italiji, Grčkoj, Holandiji i Španiji zbog odluke EU da zabrani kupovinu iranske nafte od 1. jula.

Iransko Ministarstvo za naftu kasnije je demantovalo ovaj medijski izvještaj.

"Ako prekinu isporuke ranije, mi ćemo se brže prilagoditi", rekao je De Gucht na sastanku sa poslovnim ljudima i novinarima u Hong Kongu.

On je dodao da je EU odlučna da izvrši pritisak na Iran da obuzda svoje nuklearne ambicije. Islamska Reublika juče je objavila da je počela da koristi sopstveno nuklearno gorivo i da je unaprijedila tehnologiju obogaćivanja uranijuma.

"Niko ne želi da Iran posjeduje nuklearno oružje. Ne treba da mijenjamo svoj stav zbog prijetnji iz Irana, stvari tako ne funkcionišu", dodao je De Gucht.

Iranski ambasador u Rusiji Sejed Mahmud Reza Sadžadi izjavio je da Teheran neće prihvatiti uslovljavanja uoči eventualnog nastavka razgovora sa svjetskim silama o nuklearnom programu ove zemlje.

Iranska televizija prenijela je juče da je vlada predala pismo šefu spoljne politike EU Catherine Ashton u kojem je izrazila spremnost na "konstruktivne razgovore o svom nuklearnom programu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: