{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ddogovor iz Pittsburgha je dobar početak"

F
29.9.2009. u 11:02
0
0
"Ddogovor iz Pittsburgha je dobar početak"
0
"Ddogovor iz Pittsburgha je dobar početak"
Foto: Reuters
Globalna gospodarska kriza pridonosi promjenama u odnosima snaga u svijetu koje će utjecati na sadašnja tržišta, monetarnu politiku, trgovinske odnose i ulogu zemalja u razvoju, izjavio je u ponedjeljak direktor Svjetske banke Robert Zoellick.
U govoru uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Istanbulu, u Turskoj, Zoellick je rekao da svjetski čelnici trebaju preustrojiti multilateralni sistem i osmisliti "odgovornu globalizaciju" koja će poticati uravnoteženi globalni rast i finansijsku stabilnost, prihvatiti globalne napore za borbu s klimatskim promjenema i ponuditi prilike za najsiromašnije.

"Stari međunarodni ekonomski poredak mučio se u suočavanju s promjenama i prije krize. Današnji poremećaj otkrio je velike praznine i potrebe koje se ne može ignorirati. Vrijeme je da se krene naprijed", rekao je Zoellick u predavanju koje je održao na Fakultetu za međunarodne odnose Paul H. Nitze, pri Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, prenose agencije.

U predavanju pod nazivom "Nakon krize?", Zoellick je ocijenio da je novi 'Okvir za snažan, održiv i uravnotežen rast', dogovoren na prošlosedmičnom summitu G-20 u Pittsburghu, dobar početak, ali će zahtijevati novu razinu međunarodne saradnje i koordinacije, uključujući i novu spremnost da se nalaze globalnog nadzora uzima za ozbiljno, gdje može biti potreban i pritisak.

Zoellick je istakao kako je važno da se G-20 sjeti i onih zemalja koje nisu za stolom.

"Kao što je dogovoreno u Pittsburghu prošle sedmice, G-20 bi trebao postati primarni forum za međunarodnu gospodarsku saradnju između naprednih industrijaliziranih zemalja i rastućih sila. Ali to ne može biti samostalan odbor. Niti može zanemariti glasove više od 160 zemalja koje su ostale izvan njega".

Snažan odgovor Kine na gospodarsku krizu i brzi oporavak pokazao je njezin rastući utjecaj kao stabilizirajuće snage u globalnom gospodarstvu, kazao je direktor Svjetske banke, dodajući da su iskušenja Kine brzi rast kredita i ovisnost gospodarstva o izvozu.

Za SAD, koji je najteže pogođen krizom, Zoellick je rekao da budući izgledi ovise o rješavanju velikih deficita, oporavka bez inflacije i preustroja finansijskog sistema, upozorivši da će ubuduće biti "sve više drugih opcija umjesto dolara" kao glavne rezervne svjetske valute.

Također je ukazao na značajnu ulogu koju su u krizi odigrale centralne banke, uz napomenu da je njihova uloga u oporavku "manje uvjerljiva".

Zauzeo se za davanje većih ovlasti ministarstvu finansija u gospodarskom oporavku SAD-a.

Zemlje u razvoju bile su u usponu i prije krize a njihov položaj s njom je dodatno ojačan. Rast njihova udjela u svjetskom gospodarstvu predstavlja pozitivan razvoj, kazao je Zoellick, te dodao kako će "gledajući dalje, za model rasta s više ravnoteže i uključenosti, biti korisnije za svijet ako ima više polova rasta".

Uz ulaganja u infrastrukturu, ljude, i privatna poduzeća, zemlje u Latinskoj Americi, Aziji i na Bliskom istoku bi mogli pridonijeti 'Novoj normalnosti' za svjetsko gospodarstvo, zaključio je direktor Svjetske banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: