{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ddogovor iz Pittsburgha je dobar početak"

F
29.9.2009. u 11:02
0
0
"Ddogovor iz Pittsburgha je dobar početak"
0
"Ddogovor iz Pittsburgha je dobar početak"
Foto: Reuters
Globalna gospodarska kriza pridonosi promjenama u odnosima snaga u svijetu koje će utjecati na sadašnja tržišta, monetarnu politiku, trgovinske odnose i ulogu zemalja u razvoju, izjavio je u ponedjeljak direktor Svjetske banke Robert Zoellick.
U govoru uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Istanbulu, u Turskoj, Zoellick je rekao da svjetski čelnici trebaju preustrojiti multilateralni sistem i osmisliti "odgovornu globalizaciju" koja će poticati uravnoteženi globalni rast i finansijsku stabilnost, prihvatiti globalne napore za borbu s klimatskim promjenema i ponuditi prilike za najsiromašnije.

"Stari međunarodni ekonomski poredak mučio se u suočavanju s promjenama i prije krize. Današnji poremećaj otkrio je velike praznine i potrebe koje se ne može ignorirati. Vrijeme je da se krene naprijed", rekao je Zoellick u predavanju koje je održao na Fakultetu za međunarodne odnose Paul H. Nitze, pri Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, prenose agencije.

U predavanju pod nazivom "Nakon krize?", Zoellick je ocijenio da je novi 'Okvir za snažan, održiv i uravnotežen rast', dogovoren na prošlosedmičnom summitu G-20 u Pittsburghu, dobar početak, ali će zahtijevati novu razinu međunarodne saradnje i koordinacije, uključujući i novu spremnost da se nalaze globalnog nadzora uzima za ozbiljno, gdje može biti potreban i pritisak.

Zoellick je istakao kako je važno da se G-20 sjeti i onih zemalja koje nisu za stolom.

"Kao što je dogovoreno u Pittsburghu prošle sedmice, G-20 bi trebao postati primarni forum za međunarodnu gospodarsku saradnju između naprednih industrijaliziranih zemalja i rastućih sila. Ali to ne može biti samostalan odbor. Niti može zanemariti glasove više od 160 zemalja koje su ostale izvan njega".

Snažan odgovor Kine na gospodarsku krizu i brzi oporavak pokazao je njezin rastući utjecaj kao stabilizirajuće snage u globalnom gospodarstvu, kazao je direktor Svjetske banke, dodajući da su iskušenja Kine brzi rast kredita i ovisnost gospodarstva o izvozu.

Za SAD, koji je najteže pogođen krizom, Zoellick je rekao da budući izgledi ovise o rješavanju velikih deficita, oporavka bez inflacije i preustroja finansijskog sistema, upozorivši da će ubuduće biti "sve više drugih opcija umjesto dolara" kao glavne rezervne svjetske valute.

Također je ukazao na značajnu ulogu koju su u krizi odigrale centralne banke, uz napomenu da je njihova uloga u oporavku "manje uvjerljiva".

Zauzeo se za davanje većih ovlasti ministarstvu finansija u gospodarskom oporavku SAD-a.

Zemlje u razvoju bile su u usponu i prije krize a njihov položaj s njom je dodatno ojačan. Rast njihova udjela u svjetskom gospodarstvu predstavlja pozitivan razvoj, kazao je Zoellick, te dodao kako će "gledajući dalje, za model rasta s više ravnoteže i uključenosti, biti korisnije za svijet ako ima više polova rasta".

Uz ulaganja u infrastrukturu, ljude, i privatna poduzeća, zemlje u Latinskoj Americi, Aziji i na Bliskom istoku bi mogli pridonijeti 'Novoj normalnosti' za svjetsko gospodarstvo, zaključio je direktor Svjetske banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: