Bivši premijer
62

Davutoglu žestoko kritikovao Erdogana zbog stava o sukobu Irana i Izraela: Ankara je šutjela i bila pasivna

V. K.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu kritikovao je odgovor ove države na iranske aktivnosti u Izraelu te je direktno prozvao i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U svom pismu koje su objavile iranske novinske agencije Davutoglu je poručio kako se sukob na Bliskom istoku može i dodatno povećati ako se ne prekinu sukobi u Gazi.

"Od SAD-a bi trebalo tražiti da izvrše pritisak na Izrael. Turski zračni prostor treba biti zatvoren za sve letove prema Izraelu. Potrebno je da Turska uspostavi bilateralne krizne koordinacije s Irakom, Saudijskom Arabijom, Jordanom i Libanom", naveo je.

Kada je riječ o odgovoru Ankare, Davutoglu je rekao kako je Turska bila pasivna.

"Ovo je bila duga noć za našu regiju i svijet. Dok su sve prijestolnice saopćile svoj stav, samo je Ankara šutjela i bila pasivna. Tokom noći nije dato saopćenje niti je održan krizni sastanak. Mislim da postoje dvije mogućnosti. Prvo da su institucije pripremile saopćenje, ali da nisu dobile odobrenje predsjednika Erdogana", rekao je Davutoglu.

U nastavku, prozvao je direktno predsjednika Turske.

"Drugo, gospodin predsjednik je izbjegavao da daje bilo kakve izjave koje bi uznemirile krugove u Washingtonu prije njegove posjete SAD-u. Ako je taj razlog valjan, situacija je još gora. Turska ne treba prilagođavati svoj stav o regionalnim pitanjima na osnovu zahtjeva druge svjetske sile. Pasivan pristup uništava prestiž i utjecaj naše zemlje", zaključio je bivši premijer Turske.