Raditi zajedno uz poštovanje
0

Davutoglu: Želimo otvoriti nove horizonte u odnosima sa Grčkom

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu u intervjuu za grčki list "Kathimerini" govorio je uz ostalo o bileteralnim odnosima Turske i Grčke, te o kiparskom pitanju. Davutoglu je kazao da se Turska i Grčka godinama takmiče, ali da je došlo vrijeme za stvaranje zajedničkog portreta.

"Turska želi otvoriti nove horizonte u odnosima sa Grčkom. Naše je pravilo da svaku vrstu povezanosti gledamo kao prednost. Tako da je Egejsko more za nas more dijaloga i prijateljstva. Turska i Grčka mogu raditi zajedno uz međusobno poštovanje, kako bi Egejsko more pretvorili u izvor bogatstva", kazao je on.

Ističući kako obje zemlje imaju drugačije poglede na mnoga pitanja, Davutoglu je kazao da različita mišljenja nisu od presudne važnosti.

"Važno je kako se mi postavimo. Možemo napraviti Berlinski zid od suprotnih mišljenja, odnosno zakrčiti put ka dijalogu, ili možemo razgovarati na obostranu korist. Mi želimo vidjeti snažnu, stabilnu i bogatu Grčku", izjavio je Davutoglu.

U vezi sa zakonom koji je skoro usvojen u Grčkoj, poznatim kao "zakon o 240 imama", Davutoglu je rekao kako vlasti nemaju pravo siliti manjine na bilo šta kad je riječ o njihovoj vjeroispovijesti.

On je rekao da turske vlasti ispunjavaju svoje obaveze prema grčkim manjinama u Turskoj, te da od grčkih vlasti očekuju da isto urade prema turskim manjinama u Grčkoj.

Podsjetivši da su turske vlasti vratile Pravoslavnoj crkvi i svim ostalim vjerskim manjinama njihovu imovinu, Davutoglu je upozorio na to da situacija nije ista u Grčkoj.

"U Grčkoj se još uvijek povlače mnoga imovinska pitanja muslimanskih manjina. Nije da mi očekujemo nešto zauzvrat, mi smo, kao vlada, učinili sve što smo trebali, ali, ipak, smatramo da Turcima muslimanima u Grčkoj trebaju biti pružena ista prava", rekao je turski ministar vanjskih poslova.

On je kazao da se promjenom lidera u Južnom Kipru otvorio "prozor prilike" za poboljšanje odnosa, te naglasio da svaka politička promjena u državi donosi i nova očekivanja.