Svijet
37

Davutoglu: UN u Siriji pravi iste greške kao u Srebrenici 1995.

Anadolija
Ahmet Davutoglu (Foto: Anadolija)
Ahmet Davutoglu (Foto: Anadolija)
Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu pozvao je Ujedinjene narode (UN) da učine sve kako se u Siriji ne bi ponovio scenarij iz Srebrenice kada se UN izvinjavao zbog svojih historijskih grešaka koje su napravili jula 1995. godine dopustivši genocid nad Bošnjacima, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

“Kada se dešavao genocid u Srebrenici, UN je sve to nijemo posmatrao. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je 20 godina nakon toga posjetio Srebrenicu i izvinio se u ime cijele međunarodne zajednice i UN-a”, kazao je turski ministar.

Naglasio je da bi se isti scenarij mogao ponoviti u Siriji "ako UN hitno ne poduzme neke mjere".

“Ako sada ne budemo djelovali, opet će neki drugi generalni sekretar UN-a za 20 godina otići u Siriju i u Damask i izvinuti se što je međunarodna zajednica bila pasivna i što na vrijeme nije zaustavljeno krvoproliće u toj zemlji”, istakao je Davutoglu.

Tokom sastanka u uredu Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice u Ženevi, Davutoglu je pozvao UN i susjedne zemlje Sirije da pomognu sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u izbjeglištvu diljem svijeta.

Podsjetio je da je u ratu u Siriji do sada ubijeno više od 100.000 osoba, istakavši kako "svijet više ne smije mirno gledati da svaki dan umiru civili u toj zemlji".

“Naš zajednički cilj mora biti spašavanje ljudi, nismo samo ministri, stručnjaci i diplomate. Mi smo prije svega obični ljudi. Dođite u izbjegličke kampove da vidite djecu i žene iz Sirije koji plaču. To je jauk UN-a, to je jauk cijelog čovječanstva”, rekao je Davutoglu.

Na kraju, kazao je da u svijetu politike postoji nešto što se zovu vrijednosti i ljudska svijest.

“Možemo imati različite političke pozicije i stavove u svijetu politike, ali ljudska savjest nam mora pokazati pravac da se dogovorimo. U Siriji je počinjen zločin hemijskim oružjem i to ne smije ostati nekažnjeno”, istakao je Davutoglu.